Τι είναι το ORP – Δυναμικό Μείωσης Οξείδωσης

Το ORP (Oxidation-Reduction Potential) μεταφράζεται σε Δυναμικό Μείωσης Οξείδωσης. Είναι μια μέτρηση, που δείχνει τον βαθμό στον οποίο μια ουσία είναι ικανή να οξειδώσει ή να ή να μειώσει την οξείδωση μιας άλλης ουσίας. 

Το ORP μετράται σε millivolts (mV). Όσο χαμηλότερη είναι η ένδειξη, τόσο το καλύτερο. Μια ουσία με ένδειξη ORP -400 mV είναι 4 φορές πιο αντιοξειδωτική από μια ουσία με ένδειξη ORP -100 mV.

Το ORP ή αλλιώς Οξειδοαναγωγικό δυναμικό, είναι το απαραίτητο ηλεκτρικό δυναμικό που χρειάζεται μια ουσία, για να μειωθεί ή να γίνει πιο αργά η διαδικασία της οξείδωσης, όπως η σκουριά.

Για το ανθρώπινο σώμα, η οξείδωση πρακτικά σημαίνει φθορά ή γήρανση. 

Πώς επηρεάζει το ORP το νερό που πίνουμε

Σε ο,τι αφορά στην κατανάλωση νερού, το ORP μας δείχνει κατά πόσο μπορεί το νερό που πίνουμε να λειτουργήσει οξειδωτικά ή αντιοξειδωτικά στο σώμα μας.

Οι περισσότεροι τύποι νερού, συμπεριλαμβανομένου του νερού της βρύσης (+200 έως +600mV) και του εμφιαλωμένου νερού (από +150mV έως +300mV), είναι οξειδωτικοί παράγοντες καθώς η τιμή ORP είναι πάντα θετική.

Το αλκαλικό ιονισμένο νερό Kangen, είναι ένας αντιοξειδωτικός παράγοντας, καθώς έχει αρνητική τιμή ORP και είναι σε θέση να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών στο σώμα. 

Οι δυο βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την δημιουργία ελεύθερων ριζών στο σώμα, είναι ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε. Στην Enagic, μπορούμε σίγουρα να ελέγξουμε το νερό, το οποίο αποτελεί το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος.

Όλοι οι ιονιστές νερού της εταιρείας Enagic, παράγουν αλκαλικό νερό Kangen με αρνητικό ORP από -300mV έως -800mV (ανάλογα με την ποιότητα του νερού της βρύσης στην περιοχή σας αλλά και το μοντέλο που θα επιλέξετε).

Το σύστημα οξειδοαναγωγής πιο αναλυτικά

Για όσους θέλουν να έχουν μια πιο αναλυτική εικόνα την οξειδοαναγωγής, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στην επιστήμη της χημείας. Η οξειδοαναγωγή είναι μια από τις πιο συχνές αλλά και σημαντικές χημικές αντιδράσεις, που εφαρμόζεται τόσο στη βιομηχανία όσο και στους ζωντανούς οργανισμούς.

Η οξειδοαναγωγή είναι σύνθετη λέξη. Για την πλήρη κατανόηση της, αναλύουμε με απλά λόγια τα δύο συνθετικά της: οξείδωση + αναγωγή.

Ένα συχνό παράδειγμα οξείδωσης είναι αυτό κατά το οποίο ο σίδηρος έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και κατά συνέπεια σκουριάζει. Το δεύτερο συνθετικό, η αναγωγή, ερμηνεύεται ως η ένωση ενός στοιχείου με το υδρογόνο ή η αφαίρεση οξυγόνου από μια χημική ένωση.

Ο ορισμός της οξειδοαναγωγής, έγινε πιο κατανοητός με την ανακάλυψη της ηλεκτρονιακής θεωρίας και την κατανόηση των χημικών δεσμών.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε σε τίτλους είναι τα εξής:

Οξείδωση Αναγωγή
Η ένωση ενός στοιχείου με το οξυγόνοή η αφαίρεση υδρογόνου από μία ένωση Η ένωση ενός στοιχείου με το υδρογόνοή η αφαίρεση οξυγόνου από μία ένωση
Η αποβολή ηλεκτρονίων Η πρόσληψη ηλεκτρονίων
Η αύξηση του αριθμού οξείδωσης (θετικό ORP) Η μείωση του αριθμού οξείδωσης (αρνητικό ORP)

Σύγκριση νερού Kangen με άλλα αντιοξειδωτικά:

Το Νερό Kangen®, έχοντας αρνητικές τιμές ΟRP, είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να παραχθεί. Με λίγα λόγια, είναι άκρως ευεργετικό για το σώμα αναστέλλοντας την πρόωρη γήρανση και καταπολεμώντας την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται διαφορετικά είδη τροφίμων και το ORP τους.

Τι είναι το Kangen water

Τι καταλαβαίνουμε από τον παραπάνω πίνακα:

 

  • Τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά έχουν ORP μεταξύ +150 και +300 mV.
  • Το νερό της βρύσης έχει μέσο όρο ORP +500 mV!
  • Από την άλλη πλευρά ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού έχει ΟRP μεταξύ -100 και +100mV . Είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό, αλλά τα πορτοκάλια που τρώμε δεν είναι ακριβώς πάντα φρέσκα, αφού έχουν στυφτεί καθώς ο χυμός έρχεται σε επαφή με τον αέρα και μπορεί η οξείδωση του να φτάσει μέχρι και + 200mV. Γι’ αυτό οι μαμάδες μας μας έλεγαν να πιούμε όλο τον χυμό μας γρήγορα!
  • Το πράσινο τσάι, επίσης αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό με ORP περίπου στα -100mV.
  • Το αλκαλικό νερό Kangen® που παράγεται από τους ιονιστές νερού της Enagic, φτάνει σε ένα ORP μεταξύ -200 και -800 mV, ανάλογα με τη σύνθεση του νερού της βρύσης.

 

Αποδεικνύεται περίτρανα, ότι το αλκαλικό νερό Kangen είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, με την οποία μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, χαρίζοντας του την ευεξία που χρειάζεται.

 

Ποιες είναι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του νερού Kangen

 

Πόσο ORP πρέπει να έχει το ιονισμένο νερό λοιπόν για να είναι ευεργετικό για την υγεία μας;

 

Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι ένα ποτήρι ιονισμένο αλκαλικό νερό Kangen® που έχει ORP -400 mV είναι 4 φορές πιο αντιοξειδωτικό απ,ότι ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκάλι που έχει ORP -100 mV. 

 

Το νερό της βρύσης έχει ORP περίπου + 300 mV την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (OMS) συστήνει το ORP του νερού να μην υπερβαίνει τα +60 mV!

 

Για να φτάσετε στο ιδανικό βάρος και τη βέλτιστη υγεία, πρέπει να πίνετε νερό με αρνητικό ORP.

 

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι οι αρνητικές τιμές του ORP εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πολλές ασθένειες και ταλαιπωρούν το σώμα μας;

 

Στο σώμα, η οξείδωση προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια οξυγόνου, που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο. Οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας αρπάζουν ηλεκτρόνια από τα κύτταρα και τους προκαλούν φθορά.

 

Όπως προείπαμε, μία αρνητική τιμή ORP, δείχνει την υψηλή ικανότητα εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών στο νερό. 

 

Αντίθετα μία θετική τιμή, δείχνει την γρήγορη οξείδωση του, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, γιατί πρακτικά οξειδώνονται οι πρωτεΐνες, το DNA (δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ), τα λίπη (οξειδωμένη χοληστερόλη LDL) κλπ.

 

Αυτή είναι η αιτία πολλών παθήσεων, όπως κι -εν μέρει- ο λόγος της πρόωρης γήρανσης.

 

Μηχανήματα της Enagic που παράγουν αρνητικό ORP

 

Η υγεία μας είναι η προτεραιότητα μας. Για να απολαμβάνουμε το πιο υγιεινό νερό (με αρνητικό ORP) αποτοξινώνοντας τον οργανισμό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρέπει να έχουμε όλοι στην διάθεση μας έναν ιονιστή νερού της Enagic. Τους μοναδικούς στον κόσμο που μπορούν να παράγουν αλκαλικό νερό Kangen.

 

Το πρώτο μοντέλο και πιο οικονομικό, ιδανικό για singles ή ζευγάρια, που διαθέτει 3 πλακίδια ηλεκτρόλυσης είναι ο ιονιστής νερού Leveluk R, που παράγει αλκαλικό νερό με ORP -200 mV.

 

Το επόμενο μοντέλο είναι τo Leveluk JRII, με επίσης 3 πλακίδια ηλεκτρόλυσης. Μπορεί να  παράγει τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen με ORP -200 mV.

 

Ακολουθεί το best seller της κατηγορίας του, ο ιονιστής και φίλτρο νερού Leveluk SD 501 και ο Leveluk SD 501 Platinum. Διαθέτουν 7 πλακίδια ηλεκτρόλυσης ιατρικού βαθμού και παράγουν αλκαλικό νερό Kangen με ORP -400 mV.

 

Το κορυφαίο μοντέλο της Enagic, με 8 πλακίδια ηλεκτρόλυσης, που μπορεί να φτάσει αρνητικές τιμές ORP μέχρι -800 mV,  είναι ο ιονιστής και φίλτρο νερού Leveluk K8.

 

Τέλος, για όσους θέλουν ολοκληρωμένη οικιακή προστασία το φίλτρο ντουζ Anespa, είναι ικανό να να φέρει την ευεργετική δράση ιαματικών λουτρών στο σπίτι σας.

 

Μάθετε περισσότερα για τα μοντέλα μας αναλυτικά, και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα σας λύσουμε κάθε απορία και θα σας εξηγήσουμε ακόμη πιο αναλυτικά την αξία του αλκαλικού νερού Kangen!

Κάτι μας λέει πως τα παρακάτω αρφαρά σε ενδιαφέρουν!

Μοιράσου το με κάποιον που νοιάζεσαι