ORP – Δυναμικό Μείωσης Οξείδωσης

Τι είναι ORP Δυναμικό Μείωσης Οξείδωσης. Η ποιότητα του νερού μετριέται σε ORP.

ORP Δυναμικό Μείωσης ΟξείδωσηςΥπάρχει μια μονάδα, η οποία μετρά την ικανότητα οξείδωσης μίας ουσίας και εμφανίζει είτε θετικές τιμές, είτε αρνητικές που δείχνουν την ικανότητα μείωσης της οξείδωσης.

Αυτή η μονάδα μέτρησης ονομάζεται ORP (Δυναμικό Μείωσης Οξείδωσης).

Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή (θετική), σημαίνει ότι μια ουσία οξειδώνεται, σκουριάζει και καταστρέφεται γρήγορα. Και όσο η τιμή είναι μικρότερη (αρνητική), τόσο η αντίστοιχη ουσία είναι αντιοξειδωτική, με συνέπεια να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, εξασφαλίζοντας υγεία και ζωή.

Η κύρια πηγή των ελευθέρων ριζών είναι ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε.

Μηχανήματα που παράγουν αρνητικό ORP

Για να πίνετε νερό με αρνητικό ORP, που είνα το ιδανικό για όσουν έχουν πολύ ψηλα για την υγεία τους και ενδιαφέρονται για την αποτωξίνωση του οργανισμού τους, τότε πρέπει να επιλέξετε ένα από τα φίλτρα νερού της εταιρείας Enagic.

Το πρώτο μοντέλο και πιο οικονομικό, ιδανικό για singles ή ζευγάρια, που διαθέτει 3 πλακίδια ηλεκτρόλυσης είναι το φίλτρο βρύσης Leveluk R, που παράγει αλκαλικό νερό με ORP -200.

Το επόμενο μοντέλο είναι τα οικιακά φίλτρα νερού Leveluk JRII, με ίδιο αριθμό πλακιδίων με το προηγούμενο που παράγουν τόσο ισχυρα όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό με ORP -200.

Αμέσως μετά ακολουθούν το best seller της κατηγορίας του, τα φίλτρα νερού άνω πάγκου Leveluk SD 501 και ο ιονιστής νερού Leveluk SD 501 platinum. Διαθέτουν 7 πλακίδια ηλεκτρόλυσης ιατρικού βαθμού και παράγουν αλκαλικό νερό με ORP – Δυναμικό Μείωσης Οξείδωσης -400.

Επιπλέον το τελευταίο μοντέλο της εταιρεία, με 8 πλακίδια ηλεκτρόλυσης, που προσδίδουν πιο αρνητικές τιμές ORP μέχρι -800,  είναι τα φίλτρα νερού βρύσης Leveluk K8.

Τέλος προτιμήστε το φιλτρο ντους Anespa, που προσδίδει απόλαυση ιαματικού νερού.

Το σύστημα οξειδοαναγωγής πιο αναλυτικά

Το σύνθετο όρο της οξειδοαναγωγής θα τον συναντήσουμε στον κλάδο της χημείας και μάλιστα ως μια από τις πιο συχνές αλλά και σημαντικές χημικές αντιδράσεις με εφαρμογή τόσο στη βιομηχανία όσο και στους ζωντανούς οργανισμούς.

Ορίζοντας στον σύγχρονο κόσμο την έννοια της οξείδωσης, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για τη χημική διαδικασία της ένωσης ενός στοιχείου με το οξυγόνο ή για τη  χημική διαδικασία της αφαίρεσης υδρογόνου από μια χημική ένωση.¨

Ενα συχνό παράδειγμα οξείδωσης είναι αυτό κατά το οποίο ο σίδηρος έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και κατά συνέπεια σκουριάζει. Από την άλλη μεριά, ο δεύτερος όρος( η αναγωγή) ερμηνεύεται ως η ένωση ενός στοιχείου με το υδρογόνο ή η αφαίρεση οξυγόνου από μια χημική ένωση.

Στους ορισμούς αυτούς είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως όταν ένα άτομο ή ιόν έχει οξείδωση, πρέπει κάποιο άλλο άτομο να έχει αναγωγή

Κατά συνέπεια, ως χημική αντίδραση και καθόλου τυχαία, η λέξη έγινε σύνθετη, επειδή πρόκειται για ένα ενιαίο φαινόμενο χημικών αντιδράσεων.

Οι σύγχρονες θεωρίες του φαινομένου σχετίζονται με τον αριθμό οξείδωσης ενός ατόμου. Δηλαδή, μπορούμε να μιλάμε πλέον για υψηλή τιμή οξείδωσης, όταν ο αριθμός οξείδωσης ενός ατόμο αυξάνεται και αντίθετα για αναγωγή, όταν ο αριθμός οξείδωσης ενός ατόμου μειώνεται.

Τι ακριβώς είναι το ORP και πως με αυτό μετράμε την οξείδωση;

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται διαφορετικά είδη τροφίμων και το ORP τους.

Τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά έχουν ORP μεταξύ +150 και +300 mV.

Το νερό της βρύσης είναι +500!

Ουσιαστικά τα περισσότερα πόσιμα νερά είναι πραγματικά εμφιαλωμένες ελεύθερες ρίζες.

Από την άλλη πλευρά ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού έχει ΟRP μεταξύ -100 και +100mV . Είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό, αλλά τα πορτοκάλια που τρώμε δεν είναι ακριβώς πάντα φρέσκα αφού έχουν στυφτεί καθώς ο χυμός έρχεται σε επαφή με τον αέρα και μπορεί η οξείδωση του να φτάσει μέχρι και + 200mV .

Κατά τη διάρκεια του ιονισμού το αλκαλικό ποσιμο νερο Kangen® που παράγεται από τις συσκευές για αλκαλικό νερό, φτάνει σε ένα ORP mV μεταξύ -350 και -800 mV ανάλογα με τη σύνθεση του νερού της βρύσης.

Το ORP ή αλλιώς Οξειδοαναγωγικό δυναμικό, είναι το απαραίτητο ηλεκτρικό δυναμικό που χρειάζεται για να μειωθεί ή να γίνει πιο αργά η διαδικασία της οξείδωσης , όπως η σκουριά.

Βάσει του ORP, μετραμε την δυναμική μείωσης της οξείδωσης, που πρακτικα σημαινει φθορά ή γήρανση.

Το Νερό Kangen® έχει αρνητικές τιμές ΟRP και είναι ευεργετικό. Επίσης μετρά τη μειωμένη ικανότητα προσέλκυσης του ενεργού οξυγόνου.

Η μέτρηση του ORP – Δυναμικό Μείωσης Οξείδωσης σε millivolts (mV) γίνεται σε μια κλίμακα από -1200 (χαμηλότερη αξία οξείδωσης) και +1200 (υψηλότερη αξία οξείδωσης). Μπορεί να μετρηθεί μέσα στη συσκευή, στον υπολογιστή που διαθέτει.

Ποιες είναι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του νερού Kangen.

Πόσο ORP πρέπει να έχει το ιονισμένο νερό λοιπόν για να είναι ευεργετικό για την υγεία μας;

Το ιονισμένο αλκαλικό Νερό Kangen® έχει αρνητικό φορτίο, που κυμαίνεται μεταξύ -200 mV και -800mV (οι τιμές αυτές εξαρτώνται από την αρχική πηγή του νερού).

Eνα ποτήρι ιονισμένο αλκαλικό νερό Kangen® έχει ORP -400 απ,ότι ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι που έχει -100. ( Η διαφορά δηλαδή αντιστοιχεί σε τιμή ORP 300 mV) Είναι αντιοξειδωτικό πόσιμο νερό και εχει δηλαδή πολύ μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Βεβαιωθείτε ότι το νερό που πίνετε έχει αρνητικό αριθμό millivolts (mV). Για να φτάσετε στο ιδανικό βάρος και τη βέλτιστη υγεία, πρέπει να πίνετε νερο με αρνητικό ORP.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ηλεκτρονική δραστηριότητα μέσα στο νερό θα είναι επαρκής και ετσι θα εξουδετερωθούν τα οξέα. Τα περισσότερα νερά της βρύσης έρχονται με ORP περίπου + 300 mV.

!! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (OMS) συστήνει το ORP του νερού να μην υπερβαίνει τα +60 mV !!

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι οι αρνητικές τιμές του ORP εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πολλές ασθένειες και ταλαιπωρούν το σώμα μας;

Η οξειδοαναγωγική αντίδραση είναι μια αμφίδρομη αντίδραση στην οποία προς τη μία κατεύθυνση γίνεται οξείδωση και προς την άλλη αναγωγή.

Η οξείδωση και αναγωγή είναι συζευγμένα φαινόμενα και η ολοκληρωμένη αντίδραση είναι η οξειδο-αναγωγική. Η μισή (ημί-αντίδραση) είναι η οξείδωση και η άλλη μισή η αναγωγή.

Οι διαδικασίες της οξείδωσης και της αναγωγής, είναι πάντα αλληλένδετες.

Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα με διαφορετικό δυναμικό. Η κλίμακα δυναμικού οξειδοαναγωγής νερού είναι μεταξύ -1200 mV και +1200 mV.

Μία αρνητική τιμή οξειδοαναγωγής δείχνει μια υψηλή ικανότητα εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών στο νερό, που σημαίνει καλή προστασία του σώματος.

Αντίθετα μία θετική τιμή, δείχνει μία γρήγορη οξείδωση ενός υγρού με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία γιατί πρακτικά οξειδώνονται οι πρωτεΐνες, το δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ (DNA), τα λίπη (οξειδωμένη χοληστερόλη LDL) κλπ.

Στο σώμα, η οξείδωση προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια οξυγόνου, που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο. Οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας αρπάζουν ηλεκτρόνια από τα κύτταρα και τους προκαλουν φθορά.

Αυτή είναι η αιτία πολλών παθήσεων, όπως κι -εν μέρει- ο λόγος της πρόωρης γήρανσης.

Πως μπορεί το ιονισμένο, αλκαλικό νερο Κangen® να προστατεύει και να προλαμβάνει ασθένειες, ακόμη τον καρκίνο;

………….