Ενυδάτωση σώματος, Eνυδατωση προσώπου, Eνυδάτωση μαλλιών, και η Αφυδάτωση

Ενυδάτωση σώματος, ενυδάτωση προσώπου, ενυδάτωση μαλλιών, και η Αφυδάτωση

Είναι η ενυδατωση ο ακρογωνιαίος λίθος του οργανισμού;

Η απάντηση είναι μια και μοναδική! Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου διαφέρουν σημαντικά.Όμως κανένας εν ζωή οργανισμός δεν μπορεί να επιζήσει δίχως νερό, την πηγή δηλαδή της ζωής. Μπορούμε εύκολα άραγε να αντιληφθούμε πως δεν είμαστε ενυδατωμένοι και αν ναι, πως μπορούμε να βοηθήσουμετον οργανισμό μας να παραμείνει υγιής και εύρωστος;

Η ενυδατωση είναι η επαρκής λήψη νερού που έχει ανάγκη ο κάθε οργανισμός. Όλοι οι οργανισμοί για να ζήσουν χρειάζονται νερό. Είναι, ίσως το μοναδικό στοιχείο που κατά την λήψη του δεν μας προσφέρει θερμίδες, αλλά όλα τα πολύτιμα του στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας άνθρωπος, ζει 45-60 μέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόνο 9-12 μέρες το πολύ χωρίς νερό.

Στην πραγματικότητα ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό, ανάλογα βέβαια με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική του δραστηριότητα αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Είναι πολλοί εκείνοι που περνούν ολόκληρες μέρες χωρίς να πίνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού. Δεν δίνουν δηλαδή στον οργανισμό τους την απαραίτητη ενυδάτωση. Καταλήγουν έτσι σε συνθήκες αφυδάτωσης, που είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση.

Σημαντικότητα ενυδάτωσης

Η ενυδάτωση είναι η απαραίτητη ποσότητα νερού που κάθε οργανισμός χρειάζεται. Όλοι οι οργανισμοί για τη βιωσιμότητα τους χρειάζονται νερό. Είναι το μοναδικό στοιχείο από το οποίο δεν παίρνουμε θερμίδες, αλλά όλα τα απαραίτητα του στοιχεία. Γνωρίζετε άραγε πως ένας άνθρωπος, μπορεί να ζήσει 45-60 μέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόνο 9-12 μέρες το πολύ χωρίς νερό;

Σε περίπτωση απώλειας υγρών, το δέρμα είναι αυτό που θα υποστεί πρώτο βλάβες. Ο οργανισμός θα αφαιρέσει νερό από αυτό προκειμένου να θρέψει άλλα όργανα όπως η καρδία και τα νεφρά. Έτσι θα χάσει τη λάμψη, τη φρεσκάδα του και θα γεμίσει ρυτίδες.

Οφέλη ενυδάτωσης

Το νερό έχει την ίδια ζωτική σημασία με το οξυγόνο. Είναι ουσιώδες για τη ζωή αφού μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που τις χρειάζονται, αλλιώς θα χάσουν την ελαστικότητα τους. Διατηρεί τον όγκο του αίματος,ρυθμίζει τη θερμοκρασίας του σώματος, το κυκλοφορικό σύστημα και τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Επιπλέον η ενυδάτωση βοηθάει στη θρέψη των κυττάρων. Γεμίζει τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας, που με τη σειρά της θα βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών.

Ενυδάτωση – πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Όλοι έχουμε ακούσει πως πρέπει καθημερινά να καταναλώνομε 8 ποτήρια νερό ανά ημέρα. Όμως οι άνθρωποι μπορούν και να μένουν ενυδατωμένοι με λιγότερο από 8 ποτήρια νερό. Ίσως αυτό ξεκίνησε από την βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού, ώστε να μας πουλήσουν ένα κοινωφελές αγαθό κατά 200-300% ακριβότερα. Γενικότερα όμως πράγματι ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 2 λίτρα ή 8 ποτήρια νερού την ημέρα για να αναπληρώσει τις απώλειες υγρών.

Παράγοντες πρόσληψης νερού για ενυδάτωση

Το φύλο, η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά τις ανάγκες κάθε ανθρώπου για νερό. Είναι πολλοί εκείνοι που περνούν πολλές μέρες χωρίς να πίνουν το απαραίτητο νερό. Δεν ενυδατώνουν δηλαδή πλήρως τον οργανισμό τους. Έτσι αφυδατώνονται, γεγονός πάρα πολύ σοβαρό.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η ενυδατωση είναι αρκετά σημαντική υπόθεση. Παρακάτω σας προτείνουμε ενδεικτικά κάποιους τρόπους προκειμένου να είστε πάντα ενυδατωμένοι.

 • Να ξεκινάτε πάντα την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό!

 • Καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και φροντίζετε να το γεμίζετε ξανά όταν αδειάσει.

 • Να πίνετε νερό πριν διψάσετε και συνεχίστε να πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 • Επιλέξτε πράσινο τσάι με λεμόνι καθώς βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού αλλά και στην λιποδιάλυση.

 • Ασκηθείτε γιατί θα σας βοηθήσει να πιείτε περισσότερο νερό.

 • Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί θα σας δροσίσουν και θα σας χορτάσουν παράλληλα.

 • Εξοικονομείστε χρόνο και χρήμα, χρησιμοποιώντας φίλτρα νερού Enagic για την βρύση του σπιτιού σας.

Αφυδάτωση

Τι συμβαίνει στην αφυδάτωση;

Ο οργανισμός μας, μας δίνει προειδοποιητικά σημάδια αφυδάτωσης τα οποία πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να τα αντιληφθούμε.

 • Είστε σε λήθαργο.
 • Το κίτρινο χρώμα των ουρών ή η έντονη μυρωδιά τους, μας δείχνουν πως πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση νερού.
 • Σύγχυση, κατάσταση σοκ του οργανισμού .
 • Ζαλάδα
 • Ταχυκαρδία
 • Αδυναμία στην εκτέλεση απλών εργασιών.

Προειδοποιητικά σημάδια αφυδάτωσης.

 • Νιώθετε ότι είστε σε λήθαργο.
 • Εάν τα ούρα σας έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα ή μυρίζουν έντονα
 • Σύγχυση, το σώμα μας δηλαδή μπαίνει σε κατάσταση σοκ.
 • Ζαλάδα
 • Ταχυκαρδία
 • Αδυναμία στην εκτέλεση και των πιο απλών εργασιών.

Αιτίες αφυδάτωσης

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την αφυδάτωση είναι πολλές:

 • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο
 •  Άσκηση υπερβολική
 • Πυρετός
 • Έμετος, διάρροια και αυξημένη διούρηση
 • Υπερκατανάλωση αλκοολούχων
 • Καφέ υπερκατανάλωση .

Επιπτώσεις αφυδάτωσης

Έρευνες έχουν δείξει πως τα χαμηλά ποσοστά  ενυδάτωσης του οργανισμού επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά. Επίσης η μη ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να επηρεάσει ζωτικές διεργασίες του. Μερικές από τις οποίες είναι η λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, του μεταβολισμού και της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος..

Τα μέτρια επίπεδα αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, κούραση, διάσπαση  συγκέντρωσης και να επηρεάσουν τα αντανακλαστικά και τη βραχυχρόνια μνήμη. Όταν το σώμα μας αδυνατεί να λάβει τις ποσότητες υγρών που χρειάζεται, τα εγκεφαλικά κύτταρα “αφυδατώνονται” και δεν μεταφέρονται ουσίες, όπως οι βιταμίνες, συστατικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, έχει αποδειχτεί πως τα μειωμένα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία της καρδιάς. Επίσης η μη ενυδατωση του οργανισμού  μπορεί να επηρεάσει ζωτικές διεργασίες του. Μερικές από τις οποίες είναι η λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, του μεταβολισμού και της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος..

γρηγορη ενυδάτωση σωματοςΕπιπλέον η ήπια έως μέτρια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αίσθηση κούρασης και απώλεια συγκέντρωσης και να επηρεάσει την εγρήγορση και τη βραχυχρόνια μνήμη. Όταν το σώμα μας δεν λαμβάνει τα υγρά που χρειάζεται, τα εγκεφαλικά κύτταρα “αφυδατώνονται” και δεν μεταφέρονται ουσίες, όπως οι βιταμίνες, συστατικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η επαρκής ποσότητα ενυδάτωσης μειώνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά επειδή τα αραιωμένα ούρα βοηθάνε στην πρόληψη από το σχηματισμό λίθων. Επιπλέον, το νερό θεωρείται μια ουσιαστική τακτική για τη διαχείριση του διαβήτη. Η πόση ιονισμένου, αλκαλικού νερού  Kangen® μπορεί να σας προσφέρει τεράστια ενυδατική δύναμη λόγω της μικρό–δομής που διαθέτει.

Η απαραίτητη ποσότητα υγρών επίσης έχει συσχετισθεί με διάφορα οφέλη στο γαστρεντερικό σύστημα: Χαμηλότερο ποσοστό της δυσκοιλιότητας, μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, μείωση της πιθανότητας λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και εξάλειψη των βρογχοπνευμονιών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό αποτελεί αναντικατάστατη πηγή ενυδάτωσης και κανένα άλλο ρόφημα ή ποτό δεν μπορεί να το αντικαταστήσει. Υπάρχουν όμως και άλλα τρικ ενυδάτωσης όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, το τσάι, μια κρύα σούπα ή ένα smoothie, το ξινόγαλο, το γάλα ή το γιαούρτι,. Όλα αυτά είναι πολύ καλΜπουκαλάκι Ενυδατωση σωματοςή πηγή νερού.

Συσχετισμός απώλειας υγρών με την υγεία και την ενυδάτωση

Η επαρκής ποσότητα ενυδάτωσης μειώνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά επειδή τα ούρα βοηθάνε στην πρόληψη του σχηματισμού πετρών. Επιπλέον, το νερό θεωρείται πως μπορεί να διαχειριστεί άμεσα τον διαβήτη. Επίσης μπορεί να προλάβει τα καρδιαγγειακά προβλήματα, την υπέρταση και να αποφευχθεί η στεφανιαία νόσος. Τέλος προλαμβάνει άμεσα την εγκεφαλική δυσλειτουργία.

Που αλλού υπάρχει νερό;

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να καταναλώσει πολύ νερό. Μπορούμε όμως να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα νερού και από άλλες πηγές. Από ροφήματα, τρόφιμα, σούπες, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα. Ειδικότερα το αγγούρι, που περιέχει βιταμίνη C και φυτικές ίνες, το μαρούλι, τα κολοκυθάκια και η πράσινη πιπεριά.

Ενυδάτωση και άσκηση

Παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια υγρών

Το είδος της άσκησης, η ένταση, η διάρκεια, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η εφίδρωση και η δυνατότητα κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης επηρεάζει σημαντικά την απώλεια υγρών. Γι’ αυτό τον λόγο η επαρκής ενυδάτωση των αθλητών πρέπει να είναι πρωταρχικό τους μέλημα.

Τι ποσότητα υγρών πρέπει να καταναλώνουν οι αθλητές;

Ο αθλητής πρέπει να μετρά την ποσότητα υγρών που χάνει σε διαφορετικές προπονήσεις και κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Για να υπολογιστεί η ενυδάτωση των αθλητών θα πρέπει να ζυγίζονται χωρίς τα ρούχα τους πριν και μετά την άσκηση. Αν η απώλεια βάρους αντιστοιχεί σε μικρότερο ποσοστό από το 2% του σωματικού βάρους, σημαίνει ότι ο αθλητής ενυδατώθηκε επαρκώς. Εάν όμως είναι υψηλότερο, θα πρέπει την επόμενη φορά να καταναλώσει περισσότερα υγρά.

Πριν την άσκηση ο αθλητής θα πρέπει να καταναλώσει αρκετά υγρά καθώς και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά. 4 ώρες πριν την άσκηση συστήνεται η κατανάλωση 5-7ml νερό ανά κιλό σωματικού βάρους (π.χ. ένας άνθρωπός 70 κιλών θα χρειαστεί 350-490ml). Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την κατάσταση υδάτωσης πριν την έναρξη της άσκησης.

Κατά την άσκηση συστήνεται η κατανάλωση υγρών με ρυθμό 150- 250 ml νερού ανά 15- 20 λεπτά. Το αθλητικό ποτό θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία 15-21οC, να  περιέχει νάτριο, υδατάνθρακες και η κατανάλωση του να είναι εύκολη.

Ισοτονικά ποτά και ενυδάτωση

Τα ισοτονικά ποτά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες που απορροφώνται γρήγορα. Άλλωστε αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο επιλογής τους, η ευκολία απορρόφησης δηλαδή και όχι η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.

Ηλεκτρολύτες

Κάθε κίνηση του σώματός μας εξαρτάται από τη σύσπαση των μυών μας. Για να γίνουν αυτές οι συσπάσεις, χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή διοχετεύεται μέσω των ηλεκτρολυτών.Αν η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα είναι σωστά ρυθμισμένη , οι μύες θα κάνουν καλύτερες συσπάσεις, θα κινούμαστε πιο άνετα και θα κουραζόμαστε λιγότερο.

Όταν κάνει ζέστη, ζαλιζόμαστε, αισθανόμαστε εξάντληση και παθαίνουμε πιο εύκολα κράμπες. Αυτά είναι δείγματα έλλειψης ηλεκτρολυτών. Σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, το ανθρώπινο σώμα λόγω της έντονης εφίδρωσης αποβάλλει μια μεγάλη ποσότητα νερού που εμπεριέχει ηλεκτρολύτες. Ενδεχομένως έτσι να εμφανισθεί  κόπωση, ναυτία, κράμπες στην περιοχή των χεριών ή των ποδιών.

Που μπορούμε να τους βρούμε;

Τα ενεργειακά ποτά εμπεριέχουν ηλεκτρολύτες. Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που περιέχουν τους πολύτιμους ηλεκτρολύτες.

 • Αμύγδαλα
 • Αλάτι
 • Αβοκάντο
 • Φρούτα
 • Ντομάτες
 • Πατάτες
 • Καρπούζι

Τρόποι αναπλήρωσης των ηλεκτρολυτών

 • Προσθέστε μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά
 • Φάτε μια μπανάνα για να αναπληρώσετε το κάλιο στον οργανισμό σας. Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί για να βοηθήσετε την απορρόφηση του καλίου
 • Πιείτε φυσικό νερό καρύδας που θα βρείτε στα καταστήματα που πουλάνε βιολογικά προϊόντα ή σε σούπερ μάρκετ. Το νερό καρύδας είναι αναζωογονητικό, ενυδατικό και σας παρέχει μια καλή δόση καλίου
 • Αναπληρώστε το μαγνήσιο τρώγοντας μπρόκολο ή σπανάκι και το ασβέστιο τρώγοντας ένα μπολ γιαούρτι, τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα
 • Φτιάξτε το δικό σας αθλητικό ποτό για να αναπληρώσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Προσθέστε 1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι, 1/4 του κουταλιού του γλυκού σόδα, το χυμό από 1/2 φλιτζάνι πορτοκάλι και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε 1 λίτρο νερού και έπειτα ανακατέψτε το μείγμα

Παιδιά και ενυδάτωση

Ποιες ηλικίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση;

Το νερό στα παιδιά καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του σώματος σε σχέση με τους ενήλικες. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά την παιδική ηλικία, αφού τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της  σωματικής δραστηριότητας. Το σώμα ενός νεογέννητου αποτελείται κατά 75% από νερό, που σημαίνει ότι η πρόσληψη υγρών αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη για την ισορροπημένη ανάπτυξη του οργανισμού του.

Μια σημαντική ακόμα παράμετρος για το πόσο μπορεί να διψά το μωρό σας, είναι και  η φυσική και σωματική του δραστηριότητα. Ένα παιδί που αγωνίζεται να κάνει τα πρώτα σταθερά του βήματα σίγουρα διψάει περισσότερο από ένα βρέφος που τον περισσότερο χρόνο κοιμάται.  Θα πρέπει τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ή άλλα άτομα από το περιβάλλον του παιδιού να προσφέρουν, συχνά, υγρά στα παιδιά.

Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους κάτι να πιει πριν από το σχολείο και το απόγευμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ θα πρέπει καθημερινά να προσφέρουν και ένα παγουράκι νερό για να το έχει το παιδί μαζί του, ώστε να καταναλώσει στο διάλειμμα στο σχολείο. Τέλος, η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με  αρκετά τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ενυδάτωση σώματος

Παράγοντες που επηρεάζουν την ενυδάτωση σώματος

Είναι σαφές πως ο καιρός μπορεί να διαφοροποιήσει τις ανάγκες τις επιδερμίδας μας,. Κατά τη χειμερινή περίοδο, το σώμα μας μπορεί να μην

Ενυδατωση σωματος

εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, ωστόσο χρειάζεται και πάλι φροντίδα. Ακόμα και ένα καυτό ντους, ή η εφίδρωση μετά από έντονη άσκηση μπορεί να το αφυδατώσει και να χρειαστεί άμεση ενυδατωση σωματος.

Επιπλέον, ο χρόνος είναι ακόμα ένας πολέμιος του δέρματος. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο το δέρμα μας γερνάει και χάνει την σφριγηλότατα και την ελαστικότητά του. Η ενυδάτωση του δέρματος , το βοηθάει να διατηρείται φωτεινό και νεανικό.

Οι κρέμες ή το λάδι προσφέρουν μέγιστη ενυδάτωση;

Πολλές γυναίκες διαφωνούν καθημερινά για το ποια προϊόντα προσφέρουν στο σώμα μας καλύτερη ενυδάτωση. Πολλές υποστηρίζουν ένθερμα τις κρέμες σώματος, άλλες όμως τα λάδια ή αλλιώς body oils. Οι τελευταίες γνωρίζουν προφανώς πως η χρήση του λαδιού στην ενυδάτωση σώματος είναι μια πολύ παλιά τεχνική, από την εποχή που δεν υπήρχαν καν κρέμες.

Μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, που δεν τα έχει δοκιμάσει στο σώμα της, πιστεύει πως τα λάδια αφήνουν το σώμα λιπαρό και εναποθέτουν λεκέδες. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική καθώς τα body oils αυτά, είναι ξηρά, απορροφώνται πολύ γρήγορα και προσφέρουν μεγάλη ενυδάτωση σώματος.

Τα καλύτερα body oils, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης, δημιουργούνται από εκχυλίσματα ριζών, φρούτων, φύλλων και δεν περιέχουν καθόλου χημικά συστατικά. Επιπλέον ενώ πολλές πιστεύουν πως είναι ακριβά, στην πραγματικότητα αποτελούν μια πολύ συμφέρουσα λύση. Διαρκούν περισσότερο, γιατί 2-3 σταγόνες αρκούν για να ενυδατώσουν πλήρως το σώμα σας!!

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ενυδάτωση σώματος;

Η ιδανικότερη ώρα να ενυδατώνουμε το σώμα μας είναι αμέσως μετά το μπάνιο όταν οι πόροι της επιδερμίδας μας είναι ανοιχτοί. Έτσι τα ευεργετικά συστατικά που έχει το λάδι περνούν πιο εύκολα στη βρεγμένη επιδερμίδα. Για όσους όμως έχουν ξηρή επιδερμίδα θα ήταν καλύτερο να το απλώσουν πριν το μπάνιο. Αφού κάνετε μπάνιο σκουπιστείτε ταμποναριστά και απλώστε ξανά το λάδι σας ή την κρέμα σώματος!

Ενυδάτωση προσώπου

Συμβουλές για ενυδάτωση προσώπου

ενυδατωση προσωπουΗ ενυδάτωση προσώπου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί σε καθημερινή βάση. Για να διατηρήσουμε ένα πρόσωπο νεανικό, βελούδινο και χωρίς ξηρότητα πρέπει να ακολουθούμε κάποιες συμβουλές που μας προτείνουν πολλοί ειδικοί από τον χώρο της ομορφιάς.

 • Δεν πρέπει να αφήνουμε για πολύ ώρα το μέσο καθαρισμού στο πρόσωπό μας γιατί θα το ξηράνει.
 • Η ενυδάτωση προσώπου πρέπει να γίνεται καθημερινά, αφού πρώτα έχει καθαριστεί σε βάθος.
 • Να διατηρείτε τη θερμοκρασία του χώρου σας στους 22 βαθμούς.
 • Να πίνετε άφθονο νερό.
 • Να μην αφήνετε πάνω στο δέρμα σας για πολύ ώρα το προϊόν που αφαιρεί το make up σας.
 • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό προσώπου. Η ακτινοβολία του ήλιου όταν είναι ισχυρή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση της επιδερμίδας.
 • Να εφαρμόζετε συχνά πάνω στο πρόσωπό σας μάσκες.

Προτεινόμενες μάσκες για ενυδάτωση προσώπου

Μάσκα no1

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

 • 1/2 αγγούρι
 • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (με κανονικά λιπαρά)

Καθαρίστε το αγγούρι και βάλτε το στο μπλέντερ. Έπειτα, αναμείξτε το με το γιαούρτι. Aπλώστε το μείγμα στο πρόσωπο σας. Αφήστε τη μάσκα να δράσει περίπου 10΄ και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Μάσκα no2

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

 • Μία μπανάνα
 • 2 κουταλιές μέλι

Πολτοποιήστε μια ώριμη μπανάνα, προσθέστε 2 κουταλιές μέλι μέχρι να γίνει ένας μαλακός πολτός. Απλώστε σε όλο το πρόσωπο και ξεβγάλτε μετά από 20 λεπτά.

Ενυδάτωση μαλλιών

Έχω αφυδατωμένα μαλλιά; Πως θα το καταλάβω;

Ενυδατωση μαλλιων

Μαλλιά ξηρά, θαμπά, κουρασμένα και άτονα; τα αφυδατωμένα μαλλιά είναι όλα αυτά μαζί! Ορισμένα από τα σημάδια που θα μας δείξουν πως έχουμε αφυδατωμένα μαλλιά είναι το φριζάρισμα και οι εύθραυστες άκρες. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσετε άμεσα ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση των μαλλιών σας.

Τι προκαλεί την αφυδάτωση;

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση στον ήλιο, οι βαφές, τα σκληρά σαμπουάν αλλά και το συχνό styling με ζεστό αέρα, με ψαλίδι χτενίσματος είναι ανάμεσα σε αυτά που “ρουφάνε” την υγρασία από τα μαλλιά μας.

Τρόποι για ενυδάτωση μαλλιών

 • Τα έλαια περιποίησης ενυδατώνουν και θρέφουν την τρίχα γρήγορα και αποτελεσματικά.
 • Το συχνό λούσιμο, όχι όμως πάνω από 3 φορές τη βδομάδα ενισχύει την ενυδατωση μαλλιων.
 • Μάσκες για βαθιά ενυδάτωση των μαλλιών σας.

Σας προτείνουμε τις εξής;

 1. Θα χρειαστείτε:-1 αυγό (βοηθά στην αναδόμηση)-1 κούπα ελαιόλαδο (βοηθά στην ενυδάτωση)-Μια κουταλιά της σούπας μέλι (συμβάλλει στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα).-ένα Σελοφάν!

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώνουμε το προϊόν από την ρίζα μέχρι την άκρη και στην συνέχεια τα τυλίγουμε με σελοφάν. Αφήνουμε την μάσκα τουλάχιστον για μια ώρα. Όταν έρθει η στιγμή να λουστείτε βγάζετε το σελοφάν και βάζετε στα μαλλιά αρκετό σαμπουάν.

 1. Μάσκα με αβοκάντο: Αβο-κάν’το … και θα με θυμηθείς!

-Θα χρειαστείτε:

–  2 ώριμα αβοκάντο

– 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

-1 μικρή ώριμη μπανάνα

-1 ασπράδι αυγού

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μιξεράκι και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε μια παχύρευστη κρέμα. Απλώστε την κρέμα αρχικά στις άκρες κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Απλώστε ότι περισσεύει στα υπόλοιπα μαλλιά. Τυλίξτε με ζεστή πετσέτα και αφήστε τη μάσκα να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και σαμπουάν. Τα μαλλιά σας θα είναι πιο απαλά από ποτέ!

Ενυδάτωση και θρεπτική αξία νερού

Η ενυδάτωση προσφέρει μια σειρά από οφέλη στον οργανισμό. Μειωμένα ποσοστά δυσκοιλιότητας, ελαχιστοποιημένες πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, λίγες πιθανότητες για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και εξάλειψη των βρογχοπνευμονιών.

Παρακάτω σας προτείνουμε ενδεικτικά κάποιους τρόπους προκειμένου να είστε πάντα ενυδατωμένοι..

Τips

 • Να πίνετε πάντα ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάτε!
 • Όλη μέρα να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και να φροντίζετε να είναι πάντα γεμάτο.
 • Να πίνετε νερό προτού διψάσετεκαι συνεχίστε να πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Να πίνετε πράσινο τσάι με λεμόνι γιατί βοηθάει στην ρύθμιση του μεταβολισμού αλλά και στην λιποδιάλυση.
 • Η συχνή και έντονη άσκηση θα σας ωθήσει να πιείτε περισσότερο νερό.
 • Να τρώτε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί θα σας δροσίσουν και θα σας χορτάσουν παράλληλα.
 • Εξοικονομείστε χρόνο και χρήμα, χρησιμοποιώντας φίλτρα νερού Enagic για την βρύση του σπιτιού σας.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενυδάτωση!

Συμπεράσματα

 • Η ενυδάτωση αποτρέπει τις βλάβες στο δέρμα και θρέφει τα κύτταρα.
 • Συνήθως πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε 8 ποτήρια νερό ανά ημέρα.
 • Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες πρόσληψης νερού.
 • Η αφυδάτωση έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις.
 • Η υγεία και η ενυδάτωση σχετίζεται άμεσα με την απώλεια υγρών.
 • Νερό υπάρχει και σε τρόφιμα.
 • Η ενυδάτωση πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα των αθλητών.
 • Σημασία ισοτονικών ποτών.
 • Οι ηλεκτρολύτες παίζουν σπουδαίο ρόλο στον οργανισμό.
 • Υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα.
 • Μπορούμε να τους αναπληρώσουμε εύκολα.
 • Η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στα παιδιά.
 • Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενυδάτωση του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών.
 • Το νερό έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Leveluk Sd501 Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk Sd501 Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Sd501 Platinum Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Sd501 Platinum   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk K8 Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk K8 Φίλτρα νερού   Ιονιστής νερού
Leveluk JRII Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk  JRII Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk R Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk R Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Anespa Φίλτρο ντουζ
Anespa Φίλτρο ντουζ
Leveluk Sd501 Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk Sd501   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Sd501 Platinum Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Sd501 Platinum   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk K8 Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk K8   Φίλτρα νερού   Ιονιστής νερού
Leveluk JRII Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk  JRII Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk R Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Leveluk R Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
Anespa Φίλτρο ντουζ
Anespa Φίλτρο ντουζ
Ακολουθήστε μας στα Social Media!