Βήχας

NAVIGATION: Home | Αρρώστιες | Βήχας

Βήχας

Βήχας: Γιατί δεν κρύβεται;

Βήχας: Γιατί δεν κρύβεται;

Τι είναι ο βήχας;

Ο βήχας στα αρχαία λέγεται «βήξ». Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που αναλαμβάνει δράση όταν τον χρειαστούμε. Τον έχουμε ανάγκη επομένως, ώστε να μας προστατέψει από την εισβολή διάφορων μικροβίων στον οργανισμό μας. Πότε είναι «φυσιολογικός» και πότε ανησυχητικός; Πού οφείλεται ο βήχας;

Πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για έναν μηχανισμό του αναπνευστικού μας συστήματος, που δουλεύει 24 ώρες για να κρατά το αναπνευστικό μας δυνατό και καθαρό.

Προσοχή όμως στη σύγχυση που αντιμετωπίζουν πολλοί, νομίζοντας ότι πρόκειται για νόσο. Ο βήχας δεν είναι νόσος. Είναι ένα αντανακλαστικό που λειτουργεί για τους λόγους που αναφέραμε και για τους οποίους θα επεκταθούμε παρακάτω.

Ο βήχας εκδηλώνεται με διαφορετική μορφή και διαφορετική ένταση, ανάλογα με τον λόγο που κρύβεται πίσω από αυτόν. Για παράδειγμα υπάρχει βήχας μετά το φαγητό, βήχας το βράδυ, βήχας με αίμα, βήχας και πόνος στο στήθος κλπ. Όλα αυτά, μαζί με τους τρόπους αντιμετώπισης και άλλες διάφορες συμβουλές, αναλυόνται παρακάτω.

βήχας

Πόσα επίσημα είδηβήχα υπάρχουν;

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, υπάρχουν τρεις κατηγορίες βήχα.

Ο παραγωγικός βήχας

Βοηθάει στην κάθαρση των βρόγχων και των πνευμόνων από σκόνη και διάφορα άλλα εκκρίματα που έχουν συσσωρευτεί στην αναπνευστική μας οδό.

Αίτια του πραγωγικού βήχα

Λοιμώξεις του αναπνευστικού ή αλλεργίες και καρδιολογικά νοσήματα είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισης αυτού του είδους βήχα.

Ο ξηρός βήχας

Αυτό το είδος βήχα -όπως αποδεικνύει και ο όρος- μας προκαλεί μια ξηρότητα στο λαιμό, χωρίς όμως να συνοδεύεται από έκκριση φλεμάτων( απόχρεμψη).

Αίτια του ξηρού βήχα

Όταν επικρατεί ο ξηρός βήχας, πιθανότατα ο ίδιος άνθρωπος υποφέρει ταυτόχρονα είτε από άσθμα είτε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ακόμη και από πνευμονία. Ο ερεθισμένος βλεννογόνος είναι η βαθύτερη αιτία πρόκλησης του ξηρού βήχα.

Ο κεντρικός βήχας

Πρόκειται για μια σπάνια μορφή που συνδέεται με κάποια βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αίτια του κεντρικού βήχα

Αυτός ο βήχας είναι αποτέλεσμα λήψης φαρμάκων για την υπέρταση και πιο συγκεκριμένα της ομάδας ΑΜΕΑ( ACE Inhibitors). Όπως προείπαμε, η βασική αιτία βρίσκεται και εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος( εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός).

Όλα τα αίτια του βήχα

Η συνεχής ιατρική διάγνωση του συμπτώματος του βήχα δείχνει πως υπάρχουν πάνω από 20 αιτίες κρυμμένες πίσω από το σύμπτωμα αυτό.

Επιγραμματικά μόνο, τις παραθέτουμε εδώ:

• Αλλεργίες
• Κάπνισμα
• Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
• Μικροβιακές λοιμώξεις
• Καρκίνος του πνεύμονα
• Κοκύτης
• Κυστική ίνωση των πνευμόνων
• Λαρυγγίτιδα
• Εμπόδια στο αναπνευστικό σύστημα
• Όγκος στους πνεύμονες
• Οξεία πνευμονική εμβολή

• Παθήσεις ρινός και παραρρινικών κοιλοτήτων
• Παθήσεις φάρυγγος και λάρυγγος
• Παθήσεις των πνευμόνων
• Παθήσεις του υπεζωκότος
• Παθήσεις του μεσοθωρακίου
• Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
• Παραρρινοκολπίτιδες
• Παρενέργειες φαρμάκων ACE
• Φυματίωση πνευμόνων
• Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
• Ψυχογενής βήχας από στρες και αμηχανία

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας

Οι επιπτώσεις του βήχα

Είτε πρόκειται για χρόνιο βήχα είτε για βήχα που διαρκεί μόνο λίγες μέρες, πρέπει να σπεύσουμε να τον σταματήσουμε. Αυτό διότι, χωρίς μερικές φορές να το καταλαβαίνουμε, είναι πιθανό να προκαλέσουμε εκτεταμένα προβλήματα. Καθώς βήχουμε το σώμα μας πιέζεται αρκετά και μαζί με αυτό καταπονούνται τα πλευρά μας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατάγματος των πλευρών που έχουν προκληθεί από έντονο βήχα. Ακόμη, θα έχει παρατηρηθεί από πολλούς η αίσθηση ζάλης που έχουν μετά από μια μέρα με έντονο βήχα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία.

Μαζί με τα προαναφερθέντα σημεία του σώματός μας, καταπονούνται και τα αγγεία της καρδιάς μας λόγω της μεταβαλλόμενης αρτηριακής πίεσης και συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος καρδιαγγειακών περιστατικών.

Τέλος, ο χρόνιος βήχας φέρνει επιπτώσεις και στον ψυχογενή τομέα, με το μέλος της οικογένειας ή του ζευγαριού να προκαλεί προβλήματα συμβίωσης, όπως είναι αναμενόμενο.

Πότε και από τι κρίνεται αναγκαία η επίσκεψη στον γιατρό;

Όπως προαναφέρθηκε, ο βήχας είναι καλός οιωνός όσον αφορά στη προστασία του αναπνευστικού μας συστήματος.

Όμως, οι παράγοντες της συχνότητας καθώς και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται αυτός, πολλές φορές αποτελεί ένδειξη σημαντικών παθήσεων του αναπνευστικού ή άλλων οργάνων.

Όταν ο βήχας διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες ή αν γίνει ξαφνικά βήχας με αίμα σε συνδυασμό με πόνο στο στήθος, τότε κρίνεται αναγκαία η ιατρική εξέταση και η ακόλουθη συμβουλευτική.

Αν ακόμη, συνυπολογίζοντας κάποια παλιά ιατρικά προβλήματα, δείτε ότι συνδέονται με τον βήχα, τότε η κατάσταση χρήζει άμεσης επέμβασης γιατρού. Συχνές ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί εξετάζοντας άτομα με έντονο και χρόνιο βήχα είναι:

• Οπισθορρινική καταρροή( βήχας με οπισθορρινική καταρροή)
• Άσθμα
• Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
• Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
• Πνευμονία
• Κοκκύτης

Φυσική καταπολέμηση του βήχα

Θα το έχετε διαβάσει ή ακούσει αρκετές φορές πως η λήψη μιας κουταλιάς της σούπας μέλι κάνει τον βήχα – έντονο η μη- να υποχωρεί. Σημειώστε λοιπόν, πως ένας φυσικός τρόπος για να αποφύγετε τον βήχα είναι η κατάποση μελιού. Όχι μόνο όμως, αφού και το τσάι βοηθάει στην καταπολέμηση του έντονου βήχα.

Ακόμη, τρώτε υγιεινά γεύματα και πίνετε ζεστά ροφήματα. Τι να πούμε για το τσιγάρο; αυτό αποτελεί αιτία όλων των κακών. Κόψτε λοιπόν και μην ελαττώνετε απλώς το κάπνισμα.

Στη περίπτωση που έχετε αντιληφθεί ότι τις περισσότερες φορές έχετε βήχα λόγω της γνωστής σε όλους μας καούρας, αλλάξτε τον τρόπο διατροφής σας. Αρχίστε να τρώτε μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Βρισκόμενοι σε ανοικτούς χώρους και χωρίς καπνίζοντες, βοηθάτε τον οργανισμό σας να περιορίσει το βήχα. Αποφύγετε λοιπόν τους πολύ κλειστούς χώρους όσο έχετε βήχα.

Γνωρίζετε τις γαργάρες; κι όμως συμβάλλουν αποτελεσματικά. Ζεστό νερό με περιεκτικότητα σε αλάτι είναι μια «συνταγή γαργάρας» που κρατάει χρόνια ως ο φυσικός τρόπος εξαφάνισης του βήχα.

Ένα άλλο φυσικό αναλγητικό είναι το πιπέρι καγιέν. Ρίχνοντάς το μέσα στο ζεστό νερό, οι ιδιότητες καψαϊκίνης που ενέχει αυτό το πιπέρι μειώνουν τον βήχα δραστικά.

Η μαγειρική σόδα αποτελεί και αυτή έναν τρόπο καταπολέμησης του βήχα, σε συνδυασμό με νερό και αλάτι. Άλλα φυσικά προϊόντα που βοηθούν στην απαλοιφή του βήχα είναι το σκόρδο, το θυμάρι, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το τζίντζερ.

Οι «φαρμακευτικοί» τρόποι καταπολέμησης του βήχα

Η χορήγηση ή μη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του βήχα κρίνεται από τον γιατρό. Τα είδη φαρμάκων που μπορεί ο γιατρός να προτείνει συνήθως όταν υπάρχει βήχας που επιμένει, είναι τρία: τα αντιβηχικά (κυρίως για το ξηρό βήχα), τα βλεννολυτικά( βήχας με φλέματα) και τα αντιβιοτικά (σε περίπτωση) λοιμώξεων.

Μυστικά πρόληψης του βήχα

Δεν υπάρχουν μυστικά για την εξαφάνιση του βήχα. Όσο πιο γερό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τόσο λιγότερο θα εμφανίζεται ο βήχας.

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; φυσικά με άσκηση, καλή διατροφή, πολύ νερό και καθόλου κάπνισμα. Ακόμη και ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, κάνοντάς σας να ξεχάσετε τον βήχα.

Βήχας και παιδί

Το φθινόπωρο είναι για τα παιδιά η εποχή όπου αρχίζει ο βήχας το βράδυ και όχι μόνο,που προέρχεται από κάποια λοίμωξη στο αναπνευστικό σύστημά τους.

Πιο συγκεκριμένα, παιδιά προσχολικής ηλικίας( από 1 έως 4 ετών) υποφέρουν από λαρυγγίτιδα και έντονο βαθύ βήχα. Είναι προφανές λοιπόν ότι η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται αναγκαία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται πάντα για κάποια σημαντική διαταρραχή.

Σε άλλες περιπτώσεις βήχας και πυρετός πηγαίνουν μαζί και είναι πιθανότερο να πρόκειτα για ίωση. Όταν πάλι υπάρχει βήχας που επιμένει, είναι ένα σύμπτωμα που πολλές φορές τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε παιδικό άσθμα ή σε αλλεργίες.

Όταν μάλιστα διαγνωστεί ότι πρόκειται για παιδικό άσθμα, βήχας και πόνος στο στήθος μπορεί αποτελέσουν ταυτόχρονα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα συμβουλέψει τους γονείς και θα προτείνει τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων. Οι συνήθεις όροι που θα ακούσετε για τον βήχα που έχει το παιδί σας είναι οι εξής: υλακώδης βήχας, βήχας με συριγμό, παροξυσμικός βήχας.

Βήχας και εγκυμοσύνη

Όχι, ο βήχας δεν κυνηγάει τις εγκυμονούσες. Η εξήγηση είναι απλή: το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών στη περίοδο εγκυμοσύνης είναι σχετικά αδύναμο και κατά συνέπεια πιο ευάλωτο σε κρυολογήματα.

Κατ’αυτόν τον τρόπο μόνο, βήχας και εγκυμοσύνη έχουν άμεση σχέση. Το μωρό σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος δεν κινδυνεύει και καλό είναι να μην ανησυχείτε.

Ακόμη και όταν υπάρχει δύνατος βήχας στον ύπνο ή όλη την υπόλοιπη ημέρα, το μωρό παραμένει ασφαλές. Προτείνεται βέβαια από τους γιατρούς η διάγνωση του είδους του κρυολογήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για κάποιο κοινό κρυολόγημα και όχι για κάτι διαφορετικό.

Αυτό που οφείλετε να κάνετε για να διώξετε άμεσα το βήχα είναι να πίνετε αρκετό νερό και άλλα υγρά, καθώς και φρούτα και λαχανικά. Επίσης, μπορείτε να υιοθετήσετε τις παραπάνω συμβουλές καταπολέμησης που έχουν καθολικό χαρακτήρα. Διαβάστε εν συντομία συμβουλές προστασίας:

• Μην έρχεστε σε επαφή με πολλά άτομα, κάποια εκ των οποίων μπορεί να νοσούν, μην μένετε πολλή ώρα σε κλειστούς δημόσιους χώρους
• Εφαρμόστε ακόμη πιο αυστηρά τους κανόνες υγιεινής
• Να τρέφεστε σωστά και να χρησιμοποιείτε το νερό ως το βασικό σας ρόφημα, χωρίς βέβαια να στερηθείτε τους χυμούς

Αντιλαμβανόμενοι από το παρόν άρθρο, ότι ο βήχας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οφείλουμε και εμείς λοιπόν από τη μεριά μας να το ανταμείψουμε. Πώς; βοηθώντας τον οργανισμό μας, ώστε να λειτουργεί με ευεξία και απροβλημάτιστα.

Η σωστή διατροφή, το πολύ νερό και γενικά τα υγρά καθώς και η καθημερινή άσκηση καταπολεμούν κάθε φυσική «βοηθητική» αντίδραση-οιωνό του οργανισμού μας.

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας
By |2017-09-09T20:21:45+00:0010 Feb. 2017|Αρρώστιες|0 Comments

Leave A Comment