Τριχόπτωση

NAVIGATION: Home | Αρρώστιες | Τριχόπτωση

Τριχόπτωση

Τριχόπτωση και νερό Kangen ®

Τριχόπτωση

Όλοι γνωρίζουμε πως η τριχόπτωση (αλωπεκία) είναι η «θλιβερή» διαδικασία της πτώσης των μαλλιών των γυναικών ή των αντρών από το τριχωτό της κεφαλής. Η μικρότερη κατηγοριοποίηση της διαταρραχής αυτής είναι η διάκριση σε φυσιολογική και παθολογική τριχόπτωση. Τι απο τα δύο τυγχάνει να συμβαίνει σε εσάς; ξέρετε ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε τη τριχόπτωση οποιουδήποτε είδους;

Διαβάστε παρακάτω για τις αιτίες του προβλήματος, τους τρόπους καταπολέμησης αλλά και πρόσληψης σε ένα από τα πιο «δημοφιλή» προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Στο τέλος, ακολουθούν συγκεντρωτικά οι μύθοι και οι αλήθειες, ώστε να αποσαφηνιστεί στο μυαλό σας όλη η σύγχυση την οποία σίγουρα βιώνετε, άντρες και γυναίκες.

τριχόπτωση

Φυσιολογική τριχόπτωση

Είτε σε παθολογικές είτε σε κανονικές συνθήκες, καθημερινά χάνουμε τρίχες από το τριχωτό τη κεφαλής μας. Η διαφορά είναι πως στη φυσιολογική τριχόπτωση, οι τρίχες( 50-100 την ημέρα) δεν χάνονται αλλά ξαναβγάινουν μέσω της διαδικασίας ανακύκλωσης των τριχών. Η τρίχα δηλαδή περνάει τα τρία στάδια της ζωής της φυσιολογικά, χωρίς άλλες απώλειες ή διαταρραχή σε κάποια από τις φάσεις(αναγενή,καταγενή,τελογενή) της.

Παθολογική τριχόπτωση

 

΄Οταν πέφτουν περισσότερες τρίχες από την ημερήσια φυσιολογική εκτίμηση απώλειας( 50-100 τρίχες) και κάποιες δεν εμανεμφανίζονται, τότε αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως παθολογική τριχόπτωση. Κατά συνέπεια, σταδιακά τις περισσότερες φορές το τριχωτό της κεφαλής αραιώνει.

Αιτίες της παθολογικής τριχόπτωσης

 

Η αλωπεκία προκαλείται παθολογικά από βλάβη στο εσωτερικό του τριχωτού, στο θύλακο ή τον βολβό. Κατά συνέπεια, η φυσική φάση ζωής της τρίχας διακόπτεται και η τρίχα χάνεται. Οι γενικότερες αιτίες της τριχόπτωσης επιγραμματικά είναι οι εξής:

 • Ορμονικά θέματα
 • Κληρονομικότητα
 • Άγχος
 • Η λήψη πολλών φαρμάκων
 • Η έντονη δίαιτα
 • Η χρήση προϊόντων με χημικά
 • Η έκθεση των μαλλιών σε ακραίες φυσικές συνθήκες
 • Η ανδρική ορμόνη με την όρο τεστοστερόνη
 • Διαβήτης
 • Καρκίνος
 • Οι βαφές των μαλλιών
 • Τα μη ποιοτικά προϊόντα λουσίματος
 • Εγκυμοσύνη
 • Εμμηνόπαυση
 • Μυκητισιακές λοιμώξεις
 • Παθήσεις του θυρεοειδούς
 • Ανεπάρκεια σιδήρου
 • Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
 • Χρόνια χρήση Αντικαταθλιπτικών
 • Χρόνια χρήση Κορτιζόνης
 • Χρόνια χρήση ορμονικών σκευασμάτων
Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας

Πόσο σοβαρή είναι η τριχόπτωση για τα δύο φύλα;

 

Το 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας στους άντρες οφείλεται στην ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωση. Όμως το ποσοστό κυρίως των ανδρών αλλά και των γυναικών που υποφέρουν από αυτό το είδος είναι επίσης μεγάλο. Πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να συμβιβαστούν ή δεν εφαρμόζουν με ορθό τρόπο τις τεχνικές συμβουλές του τριχολόγου ή του δερματολόγου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άντρες και οι γυναίκες με τέτοιου είδους προβλήματα να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα χρήζοντας άμεσης υποστήριξης.

Τρόποι καταπολέμησης της τριχόπτωσης

 

Η τριχόπτωση είναι ένα φαινόμενο που αποτελεί ακόμη και σήμερα μια ιδιάζουσα περίπτωση. Ο λόγος γιαυτό είναι οι  πολλαπλές αιτίες που ωθούν το τριχωτό να διώξει τις τρίχες και να τις κάνει να πέσουν.

Οι συμβουλές που θα διαβάσετε παρακάτω έχουν εξαχθεί από ειδικούς γιατρούς που ασχολήθηκαν εξονυχιστικά με το τριχωτό της κεφαλής των αντρών και των γυναικών. Το παρόν άρθρο αναφέρει ενδεικτικά και συνολικά τις καλύτερες συμβουλές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει, αφού πρώτα κάνει το ραντεβού με τον γιατρό του.

Φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης

 

Η αλωπεκία έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον τρόπο που εκδηλώνεται και στον τρόπο που καταπολεμείται. Γιαυτό το λόγο, για την υιοθέτηση κάποιας συγκεκριμενης φαρμακευτικής αγωγής, οφείλετε να μελετήσετε καλά το προϊόν ή τα προϊόντα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

Βεβαίως και εδώ η πρόληψη είναι το α και το ω στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες που έχουν αποδείξει ότι αναστέλλουν τη τριχόπτωση και διεγείρουν τη τριχοφυία. Αυτές εμπεριέχονται σε αρκετά από τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία.

 • Minoxidil

 

Η ουσία αυτή αναστέλλει όπως είπαμε τη τριχόπτωση με τα πρώτα αποτελέσματα να κάνουν την εμφάνισή τους σε ένα διάστημα 6 μηνών. Εφαρμόζεται τοπικά στις προβληματικές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής με τη διαδικασία του απαλού μασάζ.

Πλεονέκτημα αυτής της λοσιόν είναι το γεγονός ότι δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες.

Μειονέκτημά της; με τη λήψη της απόφασης για διακοπή της χρήσης της μινοξιδίλης, τα αποτελέσματα ίσως αντιστραφούν, αρχίζοντας να χάνετε τα μαλλιά που μέσω της αγωγής αποκτήσατε.

 • Φιναστερίδη

Αυτήη ουσία ονομάζεται και Propecia ή Proscar. Είναι αρκετά αποτελεσματικό φάρμακο, ειδικά σε ήπιες περιπτώσεις όπου το πρόβλημα δεν έχει επεκταθεί αρκετά. Η λειτουργία της επικεντρώνεται στη διαχείριση της τεστοστερόνης, ενός βασικού παράγοντα της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Είναι διαθέσιμη σε μορφή χαπιού, που χορηγείται αναλόγα με τις απαραίτητες ιατρικές συστάσεις. Μειονεκτήματα του φαρμάκου:

 • Διαταρραχή της σεξουαλικής ζωής
 • Μη εγκεκριμένη ουσία για τις γυναίκες
 • Αντίθετα αποτελέσματα με τη διακοπή του φαρμάκου( όπως στη μινοξιδίλη)
 • Ενέσεις κορτιζόνης

Τα φάρμακα με περιεκτικότητα σε κορτιζόνη προορίζονται για ένα συγκεκριμένο είδος αλωπεκίας, την γυροειδή αλωπεκία. Η μορφή με την οποία χορηγούνται τα φάρμακα αυτά ποικίλουν και μπορεί να είναι σε μορφή χαπιού μέχρι και αλοιφής. Το βασικό μειονέκτημα βρίσκεται στον εξειδικευμένο προορισμό που έχει αυτό το χάπι, μη επιτρέποντας την εμφάνιση θετικών αποτελεσμάτων σε όλα τα είδη αλωπεκίας.

 • Χειρουργικές επεμβάσεις

 

Η μεγάλη διαφοροποίηση αλλά και το πλεονέκτημα αυτού του τρόπου αντιμετώπισης της τριχόπτωσης βρίσκεται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια επέμβαση με θετικά και μόνιμα αποτελέσματα. Ωστόσο, η επόμενη φάση μετά το χειρουργείο στον ασθενή απαιτεί ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες.

Η διαδικασία στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ως εξής: μετά το ραντεβού με τον γιατρό, ο ασθενής χειρουργείται ελάχιστα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, με σκοπό την λήψη τριχοθυλακίων από την συγκεκριμένη περιοχή και την μετεμφύτευσή τους στις πάσχουσες περιοχές.. Η ιδιαίτερη αυτή περιοχή του τριχωτού δεν δέχεται ποτέ στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου κάποιο είδος αλωπεκίας. Η μέθοδος της χειρουργικής επέμβασης είναι αποτελεσματική και για τους άντρες και για τις γυναίκες.

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας

Πλήρης καταπολέμηση της τριχόπτωσης χωρίς φάρμακα

Η τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους και είναι μια αλήθεια. Η πρόληψη με τη χρήση φυσικών βοτάνων ή συστατικών είναι για κάποιους η καλύτερη θεραπεία. Ας δούμε έναν έναν αυτούς τους τρόπους θεραπείας της τριχόπτωσης για τους άνδρες και τις γυναίκες καθώς και καθημερινές συνήθειες που λειουργούν θετικά για την υγεία του τριχωτού.

 • Τα βότανα

  

Βότανα της φύσης όπως το δενδρολίβανο ή η τσουκνίδα έχουν αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματικά, είδικά για την αλωπεκία στον άντρα. Ενδυναμώνουν την τρίχα στη ρίζα της αλλά προσφέρουν ταυτόχρονα και ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, τα υλικά αυτά πρέπει πρώτα να τα βράσετε ώστε να γίνουν σαν κρέμα πριν την εφαρμογή τους στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα αιθέρια έλαια τοποθετούνται και αυτά στη λίστα με τα φυσικά συστατικά που δινουν ώθηση στη διέγερση του τριχωτού του κεφαλιού των αντρών και των γυναικών. Με διάφορους συνδυασμούς και με τις αντίστοιχες εφαρμογές τους, μπορείτε να πετύχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Το γάλα καρύδας, ειδικά στα λιπαρά μαλλιά, προσφέρει πλήρη αποτελέσματα, αναζωογονώντας το τριχωτό.

Μία επίσης φθηνή και φυσική λύση έρχεται από τις βιταμίνες που εμπεριέχονται στο αυγό. Αυτό σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο και το νερό θα προσφέρει αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά των φαρμακευτικών προϊόντων, χωρίς όμως τις πιθανές διαταρραχές των τελευταίων.

Μπορείτε να αναζητήσετε και άλλα βότανα με ευεργετικό χαρακτήρα, ρωτώντας τον γιατρό σας.

 • Διατροφή-Τρόπος ζωής

 

Η ισορροπημένη διατροφή ισούται με ισορροπημένο οργανισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Έτσι και το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να θραφεί υγιεινά και να σας ανταμείψει, δίνοντάς σας νέα μαλλιά.

Ακόμη, το να κοιμάστε τις κατάλληλες ώρες, να διακόψετε το κάπνισμα και να προσπαθείτε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος, θα σας οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι που επιθυμείτε. Στην υγεία των μαλλιών σας.

 • Διατροφή

 

Προτιμήστε να τρώτε περισσότερες τροφές με περιεκτικότητα σε σίδηρο και πολλές βιταμίνες. Τρώτε λαχανικά και χόρτα καθώς και τροφές με βιταμίνες B και E.

Τα αυγά και το ψάρι όπως επίσης το γάλα, το ψωμί και τα όσπρια, χαρίζουν πολλαπλά οφέλη στην υγιή λειουργία της φάσης ζωής της τρίχας.

Σας αρέσει ο βασιλικός πολτός; όποιαδήποτε και αν είναι η απάντηση, καλό θα είναι να δοκιμάζετε από αυτόν 2 με 3 φορές την εβδομάδα, χωρίς υπερβολές στις δοσολογίες.

Η βιταμίνη C, απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, βοηθάει μαζί  με τον ίδιο τον σίδηρο στην ανάπτυξη της τριχοφυίας. Θ ατην βρείτε στα σύκα, στα πορτοκάλια, στις πιπεριές και αλλού.

Το μαύρο σουσάμι, όπως υποστηρίζουν οι Κινέζοι επιστήμονες, κρατάει τα μαλλιά γερά και δυνατά. Το βρίσκουμε στα καταστήματα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα φαγητά μας.

 • Τρόπος ζωής

 

Η τρίχα αποτελείται σε μεγάλο μερός της από νερό. Πίνετε αρκετό αλκαλικό νερό, ώστε να ενυδατώνετε τα μαλλία και αυτά με τη σειρά τους να αναπτύσσονται πιο εύκολα.

Το αλκοόλ σκοτώνει την υγεία των μαλλιών, επομένως περιορίστε το για το καλό των τριχών σας. Ακόμη και το κάπνισμα προκαλεί δυσλειτουργίες στην αιμάτωση του τριχωτού της κεφαλής. Στόχος λοιπόν είναι να κόψετε το τσιγάρο, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος προς το τριχωτό.

Προσπαθείστε να λούζεστε όσο πιο συχνά μπορείτε και διαγράψτε τον «μύθο» [ου ίσως έχετε ακούσει. Ωστόσο, προτιμήστε φυτικά προϊόντα. Κάνετε απαλό μασάζ στο τριχωτό κατά το λουύσιμο 3-5 λεπτά. Με αυτον τον τρόπο επιτυγχάνεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Όσον αφορά στις γυναίκες, θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση στεγνώματος των μαλλιών με καυτό αέρα, Η τρίχα καταστρέφεται στη περίπτωση που έρθει σε επαφή με ζεστό αέρα.

Μύθοι και αλήθειες για τη τριχόπτωση

Σύντομα και με σαφήνεια, διαβάστε τι ισχύει και τι δεν ισχύει όσον αφορά στη τριχόπτωση.

 • Το συχνό λούσιμο λειτουργεί θετικά στην υγεία του τριχωτού και δεν επιβαρύνει την υγεία των μαλλιών, όπως συχνά έχει λεχθεί.
 • Τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν είναι υψηλότερα στους άντρες με αλωπεκία. Είναι ένας μύθος που δεν στηρίζεται ιατρικά.
 • Δεν ισχύει ο μύθος «κούρεψέ τα για να μη πέσουν». Η αλήθεια είναι πως τα μαλλιά φρεσκάρονται με το κούρεμα. Όμως δεν πέφτουν όταν δεν τα κόβουμε, δηλαδή δεν είναι παράγοντας τριχόπτωσης τα μακριά μαλλιά.
 • Ο παράγοντας της κληρονομικότητας είναι αληθής. Αυτό που αποτελεί μύθο είναι πως η μητέρα και μόνο κληροδοτεί το ιστορικό των τριχών της. Κατι τετοιο δεν ισχύει.
 • Το καπέλο δεν εμποδίζει τα τριχοθυλάκια όταν το φοράμε, δηλαδήτην βάση των τριχών. Επομένως, αυτός είναι άλλος ένας μύθος.
 • Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών δεν προκαλούν τριχόπτωση.
 • Ο ήλιος δεν επηρεάζει τα τριχοθυλάκια. Επομένως άλλος ένας μύθος είναι ότι η έκθεση των μαλλιών μας στο ήλιο προκαλεί τριχόπτωση.

Η τριχόπτωση στους άντρες και τις γυναίκες αποτελεί συχνό πρόβλημα που έχει πολλές επιπτώσεις στη ψυχολογία των ανθρώπων αυτών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σκεφτούμαι όμως, πως το πρόβλημα αυτό μας επηρεάζει αισθητικά, χωρίς να βλάπτει άλλα μέρη του οργανισμού μας.

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας
Ακολουθήστε μας στα Social Media!
By |2017-09-09T19:53:19+00:0015 Nov. 2016|Αρρώστιες|0 Comments

Leave A Comment