Ψωρίαση

NAVIGATION: Home | Αρρώστιες | Ψωρίαση

Ψωρίαση

Νερό Kangen® και ψωρίαση

ψωρίαση

Ψωρίαση: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα

 

Από τους αρχαίους χρόνους, η ψωρίαση ήταν μια κατάρα που δινόταν μεταξύ εχθρών. Το 2004, η 29 Οκτωβρίου καθορίστηκε ως παγκόσμια ημέρα της ψωρίασης. Σήμερα, το 2017, η φλεγμονώδης αυτή δερματοπάθεια παραμένει υπαρκτό πρόβλημα για περίπου 250.000 Έλληνες, καθώς συναντά ακόμη ορισμένα προβλήματα όσον αφορά στις αιτίες που την κάνουν να εμφανίζεται.

 

Ωστόσο, η επιστήμη εξελίχθηκε και στο παρόν άρθρο εμφανίζονται όλες οι σύγχρονες θεωρίες αλλά και πρακτικές που συνδέονται με τη ψωρίαση. Διαβάστε τις αιτίες, τους τρόπους αντιμετώπισης της ψωρίασης αλλά ακόμη και συμβουλές πρόληψης, πηγή σημαντικών πληροφοριών για όλους.

Τι είναι η ψωρίαση;

 

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, ως αποτέλεσμα κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνδέεται με τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία δημιουργούν το εμφανές πρόβλημα. Η ψωρίαση στο πρόσωπο, η ψωρίαση στα χέρια, στο τριχωτό της κεφαλής και η ψωρίαση στους αγκώνες, είναι μερικά από τα σημεία όπου εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα η φλεγμονή της ψωρίασης. (ψωριαση στο προσωπο) (τι ειναι η ψωριαση)

 

Πιο συγκεκριμένα αλλά και με απλά λόγια, στα σημεία που δημιουργούνται τα σημάδια της ψωρίασης, τα οποία ορίζονται ως φολιδωτές κηλίδες, υπάρχει υπερβολική παραγωγή δέρματος. Σε αυτά τα σημεία του σώματός μας, για ορισμένους λόγους, η παραγωγή δέρματος μέσω των κυττάρων επιταγχύνεται.

 

Η συνέπεια είναι να δημιουργούνται τοπικά πότε μικρές και πότε μεγάλες κόκκινες φλεγμονές, αντιαισθητικές για το σώμα και αρνητικές για τη ψυχολογία του ατόμου που τις έχει. Πρόκειται για μια ασθένεια που με συγκεκριμένες τεχνικές αντιμετώπισης καταστέλλεται και δεν εξαφανίζεται πλήρως.

 

Πάντως τόσο με χάπι για ψωρίαση, όσο και με άλλες προτεινόμενες θεραπείες που αναφέρονται παρακάτω, η αντιμετώπιση θεωρείται δραστική έως έναν βαθμό. Πρόκειται για ένα μη μεταδοτικό νόσημα και συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες των 20-30 ετών και 50-60 ετών. Η νόσος είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί σε άτομα με ιατρικό ιστορικό ή με κληρονομικότητα σε αυτήν. (χαπι για ψωριαση) (ψωρίαση αντιμετώπιση) (ψωριαση ειναι μεταδοτικη)

Τα συμπτώματα

 

Όλα αυτά τα χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσον αφορά στη ψωρίαση συμπτώματα που έχουν αναφερθεί είναι τα εξής:

Ψωρίαση και φαγούρα

 

Πολλοί από τους ασθενείς παρουσιάζουν έντονο κνησμό, δηλαδή έντονη επιθυμία ξεσμού του σημείου που παρουσιάζει ψωρίαση.

(ψωριαση και φαγουρα)

  • Περιοχές πάθησης

Ένας τρόπος που εφαρμόζεται αρχικά και από τους γιατρούς με στόχο τη σωστή διάγνωση είναι οι περιοχές εκδήλωσης της ψωρίασης. Αυτή εμφανίζεται συνήθως εκεί όπου υπάρχει παχύτερο δέρμα, δηλαδή στους αγκώνες, στα γεννητικά όργανα, στα δάχτυλα και στο τριχωτό της κεφαλής.

 

  • Μορφή εμφάνισης

Σημαντική ένδειξη αποτελεί και η εικόνα που έχει η δερματοπάθεια της ψωρίασης, όπου οι περιοχές εμφάνισης καλύπτονται από σημάδια που μοιάζουν με λέπια. Η συμμετρικότητα στη μορφή και οι κόκκινες επιφάνειες προδίδουν, τέλος, ότι πρόκειται σχεδόν σίγουρα για ψωρίαση και όχι για άλλη νόσο.

  • Ψωριασική αρθρίτιδα

Συχνά αναφέρεται πως όσοι ασθενείς εμφανίζουν αυτού του είδους την αρθρίτιδα, υποφέρουν και από ψωρίαση δέρματος.

  • Άλλα συμπτώματα

Πιο εσωτερικά συμπτώματα που έχουν καταγραφεί είναι η αίσθηση καψίματος του δέρματος που νοιώθουν οι ασθενείς και ο έντονος πόνος στην επιδερμίδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα σύμπτωμα εμφάνισης της ψωρίασης είναι και τα αδύναμα ή σπασμένα νύχια

Η διάγνωση του νοσήματος

 

Είναι προφανές πως η εξέταση γίνεται από τον εξειδικευμένο γιατρό δερματολόγο-αφροδιοσιολόγο. Ο γιατρός, αφού εξετάσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, ανατρέχει και σε παράγοντες κληρονομικότητας. Οι πιο βασικές κατηγορίες ψωρίασης που μπορεί ο δερματολόγος να διαγνώσει είναι οι εξής: 

Τύπος Ι:Είναι η περίπτωση της ψωρίασης των νεαρών ατόμων με θετικό οικογενειακό ιστορικό και με έντονη την εμφάνιση της νόσου. 

Τύπος ΙΙ: η νόσος στη κατηγορία αυτή προσβάλλει άτομα ηλικίας 50 με 60 ετών, τα οποία αντίθετα από την πρώτη κατηγορία, εμφανίζουν λιγότερα έντονα τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Τα είδη της ψωρίασης

Πέρα από τις γενικές κατηγορίες του νοσήματος της ψωρίασης, υπάρχουν οι συχνές για τους δερματολόγους μορφές αυτής και τις αναφέρουμε παρακάτω:

Ψωρίαση κατά πλάκας

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη και συχνά εμφανή μορφή ψωρίασης με ποσοστό εμφάνισης περίπου 90%. Σχεδόν κυκλικού σχήματος λέπια στη περιοχή του αγκώνα, στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα και αλλού μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους στη

ψωρίαση κατά πλάκας.

Σταγονοειδής ψωρίαση: Μια άλλη μορφή της νόσου, με κυριότερη ηλικιακή ομάδα εμφάνισης να είναι τα παιδιά και οι εφηβοι. Αν τα παιδιά έχουν περάσει από την αρρώστια του στρεπτόκοκκου των αμυγδαλών η ψωρίαση είναι πιθανότερο να εμφανιστεί, αλλά με μικρά σημάδια επάνω στο δέρμα τους. Το είδος αυτό θα το ακούσετε και ως παιδική ψωρίαση(σταγονοειδήσ ψωρίαση) (παιδικη ψωριαση)

 Ανάστροφη ψωρίαση: Σημεία όπως οι μασχάλες και ο ομφαλός εμφανίζουν γυαλιστερές χωρίς λέπια κόκκινες επιφάνειες με έντονη ξηρότητα. Από την συχνή τριβή, ειδικά σε άτομα με παχυσαρκία αλλά και σε ηλικιωμένους, η ψωρίαση αυτού του είδους είναι η συχνότερη.

 

Ερυθροδερμική ψωρίαση: Η πιο έντονη σε εμφάνιση μορφή της νόσου λέγεται ερυθροδερμική ψωρίαση. Πέρα από την εξάπλωση που μπορεί να έχει η ψωρίαση του είδους αυτού, έντονος είναι και ο πόνος στη μεγάλη επιφάνεια του δέρματος του ασθενή. Ωστόσο, πρόκειται για την πιο σπάνια μορφή της νόσου.

(ερυθροδερμική ψωρίαση)

 

Φλυκταινώδης ψωρίαση: Οι φουσκάλες με πύον είναι το βασικό σύμπτωμα σε αυτό το είδος ψωρίασης. Εμφανίζεται συνήθως ψωρίαση στις παλάμες και στα πέλματα, καθιστώντας την μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου. (φλυκταινώδησ ψωρίαση) (ψωριαση στισ παλαμεσ)

 

Ψωριασική αρθρίτιδα: Από τον ορισμό καταλαβαίνουμε ότι η ψωρίαση συνοδεύεται απο αρθροπάθεια. Κατά συνέπεια, μαζί με την εμφάνιση των κλασικών ψωριασικών προβλημάτων, παρατηρείται και μια παραμόρφωση των δαχτύλων των χεριών ή των ποδιών. (αρθριτικη ψωριαση)

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd501   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd501 Platinum   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
LeveLuk K8
Leveluk K8   Φίλτρα νερού   Ιονιστής νερού
icon LeveLuk JR II
Leveluk  JRII   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
icon LeveLuk R
Leveluk R   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
icon Anespa
Anespa Φίλτρο ντουζ

Οι αιτίες της ψωρίασης

(ψωριαση απο τι προκαλειται)

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι ακριβείς αιτίες της συγκεκριμένης δερματοπάθειας είναι αδιευκρίνιστες. Γενικά πάντως, το άγχος και οι υπερβολικές ώρες δουλειάς, έχουν δείξει πως μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην ανάπτυξη ψωρίασης. Ένα σοκ μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, η λήψη κάποιων φαρμάκων, ακόμη και τα κολλητά ρούχα που φοράμε, μπορεί να γίνουν και αυτά οι αιτίες εμφάνισης διαφόρων ειδών ψωρίασης.

Ο βασικός και πρωταρχικός παράγοντας όμως που δημιουργεί τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αξίζει να μελετήσουμε όμως τους παράγοντες που έχουν καθορισθεί ως αιτίες τόνωσης του προβλήματος και είναι οι εξής:

Φάρμακα

 Υπάρχουν φάρμακα που δυσχεραίνουν τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής με ψωρίαση. Κάποια από αυτά είναι τα αντικαταθλιπτικά και κάποια που λειουργούν κατά της υπέρτασης

 

Αλκοόλ και κάπνισμα 

Προφανώς και δε θα μπρούσαν να αποτελούν εξαίρεση οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες για σχεδόν όλες τις ασθένειες. Επιβαρύνουν κάθε μορφή ψωρίασης με άσχημες επιπτώσεις για τον πάσχοντα.

 

Ορμόνες

 Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε νέα κορίτσια που έχουν την εμμηναρχή αλλά και αντίθετα στην εμμηνόπαυση

 

Στρεπτοκοκκική λοίμωξη

 Μικρά παιδιά αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, είναι πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο στη σταγονοειδή μορφή της λόγω της αναφερθείσας λοίμωξης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

 

Στη ψωρίαση αντιμετώπιση υπάρχει με συγκεκριμένες συνταγές γιατρού και μετά από κατάλληλη διάγνωση. Η δυσκολία αντιμετώπισης που υπάρχει έγκειται στο γεγονός ότι η ψωρίαση έχει πολλές μορφές και κάθε άτομο την εμφανίζει με διαφορετικά συμπτώματα. Ας δούμε τους τρόπους αντιμετώπισης γενικά: 

Αλοιφές και κρέμα για τη ψωρίαση

 Προτείνεται η χρήση τους λόγω των καταπραϋντικών δράσεων που έχουν κατά της φλεγμονής και του έντονου κνησμού που εμφανίζει ο ασθενής. (κρεμα για τη ψωριαση)

 

Φωτοθεραπεία 

Με τη μέθοδο αυτή, οι ακτίνες ή το λέιζερ που χρησιμοποιείται αναστέλλει τη γρήγορη και προβληματική παράγωγή των κυττάρων, επομένως θεωρείται δραστικός τρόπος κατά της ψωρίασης στο δέρμα.

 

Χάπια για ψωρίαση

 Σε πολύ σοβαρές καταστάσεις του φαινομένου της ψωρίασης, υπάρχουν φάρμακα που καταναλώνονται απο το στόμα και αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη δερματοθεραπεία.

Οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασης

 

Η δερματοπάθεια αυτή είναι όπως προείπαμε μια φλεγμονώδης κατάσταση. Γιαυτό το λόγο λοιπόν, οι εχθροί της είναι μια σωστή και με μέτρο διατροφή, πλούσια σε συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο μελετώντας τα παρακάτω τρόφιμα αλλά επεκτείνετε τη παρακάτω λίστα και μόνοι σας, για να βρείτε τη καλύτερη φυσική συνταγή.

Ψάρια: περιέχουν ωμέγα-3 λίπη

Κόκκινα και μωβ μούρα: περιέχουν πολυφαινόλες

Φρούτα και λαχανικά: έρευνα έδειξε πως όσοι κατανάλωναν αρκετά από αυτά εμφάνιζαν μικρή μορφή ψωρίασης σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν

Βότανα: Προσθεστε τζίντζερ και δενδρο λίβανο στο καθημερινό σας μενού

Βιταμίνη D: Προχωρήστε στη κατανάλωση προϊόντων που εμπεριέχουν αυτή τη βιταμίνη, αρωγός για τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθημερινή άσκηση: Είτε κάποιος είναι παχύσαρκος είτε με φυσιολογικό σωματικο βάρος, η γυμναστική λειουργεί ως αντιφλεγμονώδης άσκηση για τον οργανισμό μας.

Σωστός ύπνος και καθημερινή προσπάθεια μείωσης του άγχους: ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών έχει συμπεράνει πως το άγχος είναι καταστρεπτικό και για το δέρμα μας, με την εμφάνιση της ψωρίασης να είναι ένα από τα συμπτώματα. Ίσως επίσης θα γνωρίζετε, πως η διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων λαμβάνει χώρα κατά τον ύπνο κυρίως. Κατά συνέπεια, ένας καθημερινός ύπνος 8 ωρών θα βοηθήσει σημαντικά.

Μύθοι και αλήθειες

  • Η ψωρίαση είναι κολλητική;

Όχι. Μολονότι, ακόμη και στις μέρες μας, η κοινωνική περιθωριοποίηση των ατόμων με ψωρίαση συνεχίζεται, η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με αυτή τη τάση. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και είναι ανακρίβεια να πιστεύει κανείς εν αγνοία του, ότι μπορεί να κολλήσει από αυτήν.

  • Έχει η ψωρίαση θεραπεία;

Δυστυχώς, η ψωρίαση ακολουθεί για χρόνια τα άτομα που την έχουν, με τις διάφορες θεραπείες να αποτελούν μόνο προσωρινούς διαχειριστές των φλεγμονών της νόσου. Δηλαδή τα φάρμακα και οι διάφορες θεραπείες «χτυπούν» το πρόβλημα, χωρίς να μπορούν να το σκοτώσουν.

  • Ψωρίαση=κακή υγιεινή;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνδέουμε τη ψωρίαση με τη κακή υγιεινή. Η νόσος προκαλέιται από διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και οι υπόλοιπες αιτίες μπορεί να είναι το στρες, οι διάφορες λοιμώξεις και άλλοι παράγοντες που έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω.

  • Μπορώ να διαγνώσω μόνος μου τη νόσο;

Η νόσος χρήζει ιατρικής διάγνωσης, διότι τα πρώτα συμπτώματα (πχ.έντονος κνησμός) είναι όμοια με αυτά άλλων ασθενειών. Κατά συνέπεια δεν είναι μια εύκολη περίπτωση και η παρέμβαση του γιατρού από την αρχή έως το τέλος κρίνεται αναγκαία.

Η νόσος αυτή, όπως και άλλες, έχουν ένα μεγάλο φάσμα επιπτώσεων στη ψυχολογία των ατόμων. Ειδικά στη περίπτωση της ψωρίασης, ο κοινωνικός αποκλεισμός έχει γίνει βιοματική εμπειρία για πολλούς ανά τον κόσμο. Η ψωρίαση εγκαθιδρύθηκε στα μυαλά των ανθρώπων ως μια ασθένεια που προκαλείται από την κακή υγιεινή των ατόμων που την έχουν.

Ακόμη και η ανακρίβεια πως είναι μια ασθένεια μεταδοτική, προκαλούσε στο κόσμο φοβία. Η ιατρική κοινότητα δεν προσπαθεί μόνο να διαμορφώσει τη καλύτερη θεραπεία σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου. Προσπαθεί να αποκαταστήσει τη κακή φήμη που έχει αυτή η νόσος.

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd501   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd501 Platinum   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
LeveLuk K8
Leveluk K8   Φίλτρα νερού   Ιονιστής νερού
icon LeveLuk JR II
Leveluk  JRII   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
icon LeveLuk R
Leveluk R   Φίλτρα νερού Ιονιστής νερού
icon Anespa
Anespa Φίλτρο ντουζ
By |2017-10-20T19:24:51+00:0010 Feb. 2017|Αρρώστιες|0 Comments

Leave A Comment