Oστεοπόρωση

NAVIGATION: Home | Αρρώστιες | Oστεοπόρωση

Οστεοπόρωση

Νερό Kangen και οστεοπόρωση

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Πολλές φορές σκελετικοί πόνοι μας έχουν κάνει να ανησυχήσουμε. Τα κόκκαλα μας δεν είναι τόσο ανθεκτικά όσο νομίζουμε. Η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό μας είναι η οστεοπόρωσηκαι ότι έχει να κάνει με αυτήν. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα με την οστεοπόρωση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι είναι η οστεοπόρωση, ποια είναι τα συμπτώματα, την θεραπεία και φυσικά πώς να την αντιμετωπίσουμε.

οστεοπόρωση

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μία ύπουλη ασθένεια γιατί εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα και  είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των οστών  με αποτέλεσμα αυτά να γίνουν ποιο εύθραυστα και λεπτά.

Η προοδευτική μείωση της οστικής μάζας ( πυκνότητας των οστών) και η διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών  αποτελούν την σιωπηρή επιδημία της εποχής μας έτσι όπως το ονομάζουν οι ειδικοί για τη δεν προειδοποιεί  και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πλήττετε από αυτό.

Γενικευμένη Μορφή

 • Η πρωτοπαθή οστεοπόρωση είναι η κατηγορία στην οποία ανήκουν οι: μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, η γεροντική οστεοπόρωση και η ιδιοπαθής οστεοπόρωση, που εμφανίζεται σε εφήβους.
 • Στην δευτεροπαθή οστεοπόρωση οι κατηγορίες που προέρχονται από συγκεκριμένη πάθηση. Μερικές παθήσεις που προκαλούν οστεοπόρωση είναι: η νόσος Cushing, ο διαβήτης, ο υπερπαραθυρεοδεισμός, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, το πολλαπλούνμυέλωμα, η παρατεταμένη ακινητοποίηση κ.α.

Τοπική Μορφή

Στην τοπική μορφή οστεοπόρωσης κυρίως ανήκουν: η οστεοπόρωση μετά από ακινητοποίηση καταγμάτων, η ιδιοπαθής παροδική οστεοπόρωση μιας άρθρωσης κ.α.

Πιο συχνές μορφές Οστεοπόρωσης

Η πιο συχνή μορφή οστεοπόρωσης είναι η μετεμμηνοπαυσιακή. Εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σχετίζεται με την μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων. Ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό της γεροντικής οστεοπόρωσης. Ο γυναικείος πληθυσμός προσβάλλεται πιο εύκολα από τους άντρες και το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 5%-10%.

Η λύση για την οστεοπόρωση

 • Ξεκίνησε να μειώνεται η οστική σας μάζα;
 • Είστε γυναικά και είστε στο στάδιο της εμμηνόπαυσης;
 • Είστε αγύμναστοι και κάνετε κακή διατροφή;
 • Υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια;
 • Πιείτε νερό Kangen για μα διατηρήσετε ανέπαφο το σώμα σας!
 • Καταναλώστε βότανα και φτιάξτε τη διατροφή σας!
 • Ασκηθείτε!!
 • Μάθετε περισσότερα για τα ΟΦΕΛΗ KANGEN WATER
H ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση Οστεοπόρωσης

Η αύξηση του ορίου ζωής έχει αυξήσει και τα κρούσματα οστεοπόρωσης. Βέβαια δεν εμφανίζουν όλοι οστεοπόρωση. Ενώ, δεν είναι και εύκολο να ανακαλύψουν όλοι από νεαρή ηλικία ότι θα νοσήσουν και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση οστεοπόρωσης. Αυτοί οι παράγοντες είναι:

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Εάν η εμμηνόπαυση έρθει  σε μικρότερη απ’ ότι συνήθως ηλικία. Για τις γυναίκες που είναι έτσι και αλλιώς πιο ευάλωτες στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Μη συστηματική γυμναστική

Εάν δεν ασκείτε το σώμα σας πλημμελώς. Η γυμναστική είναι βασικός παράγοντας τόσο για τη δημιουργία γερού σκελετού όσο και για τη διατήρηση της οστικής μάζας.

Κακή διατροφή

Σημαντικός παράγοντας είναι η κακή διατροφή. Η λήψη ασβεστίου με την τροφή είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση των οστών μας. Καλό θα ήταν να ακολουθήσετε μια διατροφή με πολλές τροφές που περιέχουν ασβέστιο καιπου ευνοούν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Μεγάλο διάστημα ακινητοποίησης

Αν βρεθείτε για ένα μεγάλο διάστημα στο κρεβάτι πιθανόν να αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Μετά από ένα τραυματισμό ή μια ασθένεια.

Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Μερικά φάρμακα, όπως για παράδειγμα η κορτιζόνη βοηθούν στην εκδήλωση οστεοπόρωσης.

Άλλες ασθένειες

Εάν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή μερικές άλλες αρρώστιες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό των οστών ή της βιταμίνης D. Συνήθως τέτοιες αρρώστιες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι παθήσεις των νεφρών, του θυρεοειδούς και του ύπατος.

Συχνές αλλαγές στο βάρος

Αν διαμορφώνεται συνεχώς το βάρος του σώματος σας, αν μειώνετε και αυξάνετε τα κιλά σας σε συχνά διαστήματα. Αυτό επιδρά αρνητικά στο σκελετό σας και δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό σας. Η νευρική ανορεξία είναι η κύρια μορφή που αναφέρουμε.

Διαταραχές στην έμμηνος ρύση

Αν παρουσιάζετε διαταραχές στον κύκλο σας και έχετε προβλήματα κατά την διάρκεια του. Καλό θα ήταν να είστε πιο προσεκτικές και να θωρακίσετε τον εαυτό σας.

Κληρονομικότητα

Το οικογενειακό ιστορικό είναι αυτό που πολλές φορές μας δείχνει τι πρέπει να προσέξουμε. Αν υπάρχουν λοιπόν άτομα που είχαν νοσήσει έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Μικρή λήψη γαλακτοκομικών

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να είναι ο καλύτερος φίλος για άτομα που πιθανόν ανησυχούν για πρόβλημα οστεοπόρωσης.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της Οστεοπόρωσης;

Η οστεοπόρωση προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία. Αυτό συμβαίνει διότι γιατί δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς  και είναι πολύ συχνή στο σύνολο του πληθυσμού. Ενώ προκαλεί προβλήματα και στο σύστημα υγείας λόγω των συχνών κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα ο κίνδυνος οστεοπορωτικού κατάγματος για άτομα ηλικίας 50 και άνω, είναι 40%-50% για τις γυναίκες και 15%-20% για τους άντρες. Η θνησιμότητα σε ασθενείς με οστεοπορωτικό κάταγμα είναι πολύ μεγαλύτερη από άτομα ίδιου φύλλου και ηλικίας στο γενικό πληθυσμό. Ενώ, μόλις το 50% των ασθενών μπορεί να εκτελέσει τις καθημερινές του λειτουργίες μετά από ένα χρόνο από το κάταγμα.

Τέλος, οι ασθενείς με οστεοπορωτικό κάταγμα χρειάζονται περισσότερες μέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο από ότι χρειάζονται για άλλες παθήσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με κάταγμα παραμένουν κλινήρεις περισσότερο ακόμα και από άτομα με καρδιακά προβλήματα, καρκίνο του μαστού, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.

Ποιες είναι οι αιτίες της Οστεοπόρωσης;

Οι παράγοντες που θεωρούνται αιτίες οστεοπόρωσης είναι:

 • Το φύλο: Οι γυναίκες προσβάλλονται από οστεοπόρωση συχνότερα από ότι οι άνδρες
 • Η ηλικία: Η αύξηση της ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση
 • Το σωματικό ανάστημα: Οι μικρού αναστήματος και λεπτές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση
 • Οικογενειακό ιστορικό: Υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση για την οστεοπόρωση. Εάν ένα μέλος μιας οικογένειας προσβληθεί από οστεοπόρωση ή παρουσιάσει κάταγμα, οι πιθανότητες ένα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας να πάθει το ίδιο είναι αυξημένες
 • Εθνική προέλευση: Οι λευκές και οι Ασιατικής προέλευσης γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο. Οι γυναίκες μαύρου χρώματος και οι γυναίκες Ισπανικής προέλευσης έχουν λιγότερο κίνδυνο.
 • Χαμηλό επίπεδο κορυφαίας οστικής μάζας: Το ποσό της οστικής μάζας, που έχει ένα άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι αποτέλεσμα δύο βασικών και αλληλένδετων κυτταρικών λειτουργιών. Αυτές οι λειτουργίες πραγματοποιούνται συνεχώς μέσα στα οστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
 • Αυξημένη οστική απώλεια:Η οστική απορρόφηση γίνεται από τα κύτταρα που λέγονται οστεοκλάστες και η οστική παραγωγή πραγματοποιείται από τα κύτταρα που λέγονται οστεοβλάστες.

Συμπτώματα Οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση δεν έχει συγκεκριμένα συμπτώματα. Είναι μια σιωπηρή νόσος, για αυτό δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τα συμπτώματα οστεοπόρωσησ. Περνάνε πολλά χρόνια που η νόσος χειροτερεύει, μέχρι να φτάσει στο σημείο να εμφανιστεί. Το πρώτο σύμπτωμα είναι το κάταγμα. Ένα κάταγμα που μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε οστό του σώματος.

Μερικά κατάγματα δημιουργούνται χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και πόνος. Αλλά λόγω της ευαισθησίας δημιουργούνται από πιέσεις στο σώμα και ξαφνική ανακατανομή στο βάρος του σώματος. Δυο βασικά σημάδια εκδήλωσης οστεοπόρωσης είναι σκελετικές ανωμαλίες όπως είναι η απώλεια ύψους και η κύφωση.

Διάγνωση Οστεοπόρωσης

Υπάρχουν θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου. Μπορείτε να κάνετε διάφορα πράγματα για να μειώσετε τον κίνδυνο. Αλλά, μέχρι να φτάσετε στο σημείο αυτό, πρέπει να γίνει διάγνωση της οστεοπόρωσης.Ο γιατρός που θα σας παρακολουθήσει θα πραγματοποιήσει τις εξής διαδικασίες:

 • Λήψη ιατρικού ιστορικού
 • Κλινική εξέταση
 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας
 • Μικροβιολογικές εξετάσεις
 • Δείκτη-εργαλείο FRAX

Ενώ καμιά φορά πραγματοποιούνται και οι παρακάτω εξετάσεις:

 • Ακτινογραφίες
 • Ανίχνευση σπονδυλικών καταγμάτων
 • Σπινθηρογράφημα οστών

Οστεοπόρωση και άσκηση

Ένας σημαντικός σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης δεν είναι άλλος από την σωματική άσκηση. Η σωματική άσκηση αποδεδειγμένα βοηθά στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία της οστεοπόρωσης καθώς αυξάνει την οστική πυκνότητα. Οι ασκήσεις καλό στην οστεοπόρωση, αρκεί να μην καταφεύγει ο ασθενής σε υπερβολές.

Οι καλύτερες ασκήσεισ για οστεοπόρωση είναι αυτές που ασκούν ελαφριά πίεση στα οστά. Τέτοιες ασκήσεις είναι το περπάτημα και το ελαφρύ jogging, αεροβικές ασκήσεις (aerobic), ασκήσεις με βαράκια και ο χορός. Οι παραπάνω ασκήσεις και γενικά η σωματική δραστηριότητα αυξάνουν την δύναμη και την ισορροπία, και προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Βότανα για την Οστεοπόρωση

Πολλά βότανα έχουν παρατηρηθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση και πρόληψη της οστεοπόρωσης. Εάν θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας με εναλλακτικούς τρόπους μπορείτε να δοκιμάσετε τη θεραπεία οστεοπόρωσης με βότανα.

Βότανα με ασβέστιο

Βότανα που περιέχουν ασβέστιο είναι, η τσουκνίδα, η αγριοβρώμη, το θυμάρι, η γλυκόριζα, η ίνουλα, η μέντα και το ευπατόριο.

Βότανα που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα

Βότανα που είναι πλούσια σε φυτικά οιστρογόνα είναι, η άγρια διασκορέα, η ακταία, η καλέντουλα, το φασκόμηλο, η γλυκόριζα, το εκουιζέτο και το τζίνσενγκ.

Διατροφή και Οστεοπόρωση

Η διατροφή που έχουμε ακολουθήσει κατά την παιδική και εφηβική μας ηλικία είναι βάση για το χτίσιμο γερών οστών. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην προσέχουμε τι τρώμε, ώστε να μειώσουμε το ενδεχόμενο οστεοπόρωσης.

Σαλάτες

Για να καταφέρουμε ο οργανισμός να απορροφά καλύτερα το ασβέστιο, πρέπει να τρώμε περισσότερες σαλάτες και λαχανικά. Καλό είναι να επιλέγετε τα λαχανικά με τα έντονα χρώματα. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε μαγνήσιο που βοηθά στην δόμηση του σκελετού.

Μειώστε την σοκολάτα

Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν οξέα που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Μιλάμε βέβαια για υπερκατανάλωση του και όχι για μικρή λήψη.

Λιγότερο κρέας

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος, έχουν μεγάλες απώλειες ασβεστίου. Αλλά η σωστή ποσότητα κρέατος, και η καλή λήψη πρωτεϊνών, είναι απαραίτητη για το χτίσιμο γερών οστών. Η ιδανική ποσότητα λοιπόν, είναι τέσσερεις φορές την εβδομάδα.

 

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παρεμποδίζει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Όμως, η κατανάλωση 1-2 ποτηριών κρασί την ημέρα, αυξάνει την οστική μάζα.

Λεμόνι

Το ασβέστιο των τροφών όταν καταναλώνεται με κάτι όξινο βοηθά το όξινο περιβάλλον του στομάχου, να απορροφά το ασβέστιο. Οπότε ένα χυμός, με εσπεριδοειδή, βοηθά και θεωρείται απαραίτητος.

Με μέτρο και ο καφές

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών και τσαγιού με καφεΐνη έχει κριθεί ότι βοηθά στην πρόκληση οστεοπόρωσης. Η πολυουρία που προκαλεί η καφεΐνη αφαιρεί σταδιακά το ασβέστιο από τον οργανισμό.

Προσοχή στις φυτικές ίνες

Αν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, καλό είναι να το συνδυάσετε με τροφές με ασβέστιο. Οι φυτικές ίνες, από μόνες τους, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Έτσι, καλό θα ήταν να το συνδυάσετε και να πετύχετε και ακόμα έναν στόχο σας.

Ψάρια με το κόκκαλο

Προτιμήστε ψάρια που μπορούν να καταναλωθούν με το κόκκαλο. Τα ψάρια αυτά είναι αρκετά λιπαρά και βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, είναι γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου. Αλλά παρόλα αυτά, η βιταμίνη D, υπάρχει σε πολλές τροφές. Κυρίως στα αυγά, το κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά, το γάλα κ.α.

Τσιγάρο

Το κάπνισμα θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, κυρίως όταν συνυπάρχει με άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Οστεοπόρωση και θεραπεία

Όπως συμβαίνει με όλες τις παθήσεις έτσι και για την οστεοπόρωση, η πρώτη θεραπεία που προτείνετε είναι η φαρμακευτική αγωγή. Αλλά, δεν μπορούμε να αμελήσουμε και τις εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης.  Αυτές οι μορφές είναι:

 • Οι ασκήσεις
 • Οι ορθώσεις
 • Πλατφόρμες δόνησης
 • Εκπαίδευση για ασφαλή κίνηση
 • Δραστηριότητες καθημερινής ζωής

Οστεοπόρωση σε νεαρή ηλικία

Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι ένα νόσημα που απασχολεί τις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που αφορά και τιςνεαρές ηλικίες.  Αυτό συμβαίνει συνήθως για συνδυαστικούς λόγους με κυριότερο, την κληρονομικότητα. Προβλήματα υγείας και διατροφικές συνήθειες είναι βασικοί παράγοντες που εξελίσσουν την οστεοπόρωση σε νεαρή ηλικία.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια διαφορετική περίπτωση από αυτήτης οστεοπόρωση, αλλά υπάρχουν κοινά σημεία. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλει τις αρθρώσεις. Χαρακτηρίζεται από την σταδιακή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.

Είναι η συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων και μια από τις συχνότερες που προσβάλλουν τους ανθρώπους. Πάλι, όπως και η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που προτιμά τις γυναίκες.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας;

Τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας δεν είναι ακόμα σίγουρα γνωστά. Αλλά οι κυριότεροι  παράγοντες κίνδυνου είναι:

 • Παχυσαρκία: η παχυσαρκία συνδέεται στενά με την οστεοαρθρίτιδα, κυρίως με την οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.
 • Ηλικία.
 • Φύλο.
 • Γενετικοί παράγοντες: Οι γυναίκες όπως αναφέραμε αλλά και η κληρονομικότητα επηρεάζουν την εκδήλωση της πάθησης.
 • Τραυματισμοί της άρθρωσης.
 • Βαριά επαγγελματική απασχόληση: Η ενασχόληση με ένα επάγγελμα το οποίο προϋποθέτει έντονη σωματική δραστηριότητα.
 • Αθλητικές δραστηριότητες: Η έντονη άσκηση και η μεγάλη δραστηριότητα προκαλούν προβλήματα στις αρθρώσεις.
 • Συγγενή αίτια: Δυσπλασίες και άλλα γενετήσιες παθήσεις δημιουργούν προβλήματα.

Συμπτώματα Οστεοαρθρίτιδας

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι:

 • Πόνος: ο πόνος στις αρθρώσεις είναι το βασικό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας. Κυρίως, μετά από κούραση και έντονη κίνηση της άρθρωσης.
 • Δυσκαμψία: όταν η άρθρωση μας μετά από ακινησία, αργεί να επανέλθει. Αν σταδιακά αυτό γίνεται και όλο πιο έντονο, πρέπει να μας ανησυχήσει.
 • Κριγμός: όταν κατά την διάρκεια της κίνησης ακούμε θόρυβο στην άρθρωση.
 • Παραμόρφωση της άρθρωσης: σταδιακά η άρθρωση χάνει την αρχική της μορφή και μεταλλάσετε.

Θεραπεία Οστεοαρθρίτιδας

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι και στην οστεοαρθρίτιδα προτείνεται φαρμακευτική και μη φαρμακευτική αγωγή.

Φαρμακευτική αγωγή

Στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, επιλέγονται αναλγητικά φάρμακα και αντιφλεγμονώδη. Κυρίως ενέσιμα, αλλά και πολλές φορές με την μορφή αλοιφών για τοπική χρήση. Μερικά από τα φάρμακα που επιλέγονται είναι:

 • Διφωσφονικά
 • Οιστρογόνα και φάρμακα που επηρεάζουν τους υποδοχείς για τα οιστρογόνα
 • Καλσιτονίνη
 • Τεριπαρατίδη
 • Στρόντιο
 • Serms
 • Παραθορμόνη

Μη φαρμακευτική αγωγή

Σε αυτή την περίπτωση επιλέγονται πρακτικές όπως είναι η ξεκούραση και η απώλεια βάρους. Ενώ, σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα επιλέγουν την φυσιοθεραπεία.

Συμπεράσμα

Συμπερασματικά, η καλύτερη θεραπεία για την οστεοπόρωση, είναι η πρόληψη της. Πρέπει να ακολουθήσετε σωστή διατροφή και να αλλάξετε συνήθειες. Ειδικά, αν έχετε κληρονομικότητα και η οικογένεια σας έχει ιστορικό. Αν ανησυχείτε και κυρίως αν έχετε συμπτώματα που δείχνουν οστεοπόρωση, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό γιατην οστεοπόρωση και έναν διατροφολόγο.

1.Τι είναι η οστεοπόρωση;
       1.1 Γενικευμένη Μορφή
        1.2 Τοπική Μορφή
 1. Πιο συχνές μορφές Οστεοπόρωσης
 2. Παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση Οστεοπόρωσης
        3.1 Πρόωρη εμμηνόπαυση
         3.2Μη συστηματική γυμναστική
          3.3 Κακή διατροφή
          3.4 Μεγάλο διάστημα ακινητοποίησης
          3.5 Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
          3.6 Άλλες ασθένειες
                 3.7 Συχνές αλλαγές στο βάρος
                 3.8 Διαταραχές στην έμμηνος ρύση
                 3.9 Κληρονομικότητα
                3.10 Μικρή λήψη γαλακτοκομικών
 1. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της Οστεοπόρωσης;
 2. Ποιες είναι οι αιτίες της Οστεοπόρωσης;
 3. Συμπτώματα Οστεοπόρωσης
 4. Διάγνωση Οστεοπόρωσης
 5. Οστεοπόρωση και άσκηση
 6. Βότανα για την Οστεοπόρωση
                9.1 Βότανα με ασβέστιο
                9.2 Βότανα που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα
 1. Διατροφή και Οστεοπόρωση
                   10.1 Σαλάτες
                   10.2 Μειώστε την σοκολάτα
                   10.3 Λιγότερο κρέας
                   10.4 Αλκοόλ
                   10.5 Λεμόνι
                   10.6 Με μέτρο και ο καφές
                   10.7 Προσοχή στις φυτικές ίνες
                   10.8 Ψάρια με το κόκκαλο
                   10.9 Βιταμίνη D
                   10.10 Τσιγάρο
 1. Οστεοπόρωση και θεραπεία
 2. Οστεοπόρωση σε νεαρή ηλικία
           13.Οστεοαρθρίτιδα
 1. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας;
 2. Συμπτώματα Οστεοαρθρίτιδας
 3. Θεραπεία Οστεοαρθρίτιδας
                      16.1 Φαρμακευτική αγωγή
                          16.2 Μη φαρμακευτική αγωγή
 1. Συμπέρασμα
Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας
Ακολουθήστε μας στα Social Media!
By |2017-11-06T16:38:40+00:0015 Nov. 2016|Αρρώστιες|0 Comments

Leave A Comment