Νερό Kangen και καταθλιψη

Πως συνδέονται νερό Kangen και καταθλιψη

Κατάθλιψη:

Γνωρίζετε αν έχετε κατάθλιψη;

 

Τι γνωρίζετε για την κατάθλιψη; Μήπως όλοι μας λίγο πολύ έχουμε βιώσει όλα εκείνα που μας δέιχνουν τελικά ότι έχουμε μία από τις διασημότερες ψυχικές διαταραχές; Στην περίπτωση που δείτε τον εαυτό σας να «αλλάζει», μήπως πρέπει να ελέγξετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης; Μάθετε ακριβώς τι ειναι καταθλιψη, ποια τα αίτια και πώς θα την καταπολεμήσετε

Τι ειναι η καταθλιψη

Τι ειναι η καταθλιψη

 

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς ψυχικές διαταραχές στην Ευρώπη και την Αμερική. Αναφέρεται σε όλες εκείνες τις επώδυνες αλλαγές της διάθεσής μας και των σκέψεών μας. Αυτές με τη σειρά τους φέρνουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που την έχουν, ακόμη και ψυχοσωματικές διαταραχές.

Η λύση για πολλούς ειναι τα φαρμακα για καταθλιψη και κάθε άλλη αναζήτηση για θεραπεια καταθλιψησ. Ο περισσότερος κόσμος όμως κάνει ένα σημαντικό λάθος. Χωρίς να γνωρίζει ποιό είδος κατάθλιψης έχει -ή ακόμα και αν δεν έχει- βιάζεται να ανησυχήσει και να πει την τετριμένη φράση «εχω καταθλιψη» σε φίλους και συγγενείς. Ας δούμε παρακάτω πώς καταλαβαινουμε ότι έχουμε κατάθλιψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση κατάθλιψης;

Όλα τα συμπτωματα καταθλιψησ που οδηγούν στη σωστή διάγνωση

Αρχικά πρέπει να διαχωρίσουμε την κλινική κατάθλιψη( σοβαρή ψυχική διαταραχή που διαρκεί μέρες) από τα απλά αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, απελπισίας και ανικανότητας. Το ίδιο οφείλετε να κάνετε και εσείς τώρα που θα αναφέρουμε τα συμπτώματα κατάθλιψησ και θα σας λύσουμε όλες τις απορίες. Έχουμε και λέμε:

Διάγνωση «αθώας» κατάθλιψης ( καταθλιπτική διάθεση )

 • Νοιώθετε απογοήτευση και αδυναμία να συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε
 • Αισθάνεστε ανασφάλεια και αποθάρρυνση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοσυνειδησία
 • Αναζητάτε ασυνείδητα ψυχολογικη υποστηριξη από αδέρφια και φίλους

Οι τρεις περιπτώσεις παραπάνω περιγράφουν έναν άνθρωπο με φυσιολογική και αρκετά προσωρινή διαταραχή της διάθεσής του. Το πωσ αντιμετωπιζεται η καταθλιψη αυτού του είδους, δεν έχει απαντηθεί σαφώς. Τα παραπάνω συμπτώματα ανήκουν στη καταθλιπτική διάθεση που έχουν όλοι οι άνθρωποι και κατά καιρούς αντιμετωπίζουν, έχοντας δυσκολίες εργασιακής, οικονομικής και κοινωνικής προσαρμογής. Με λίγα λόγια δεν είναι κάτι ανησυχητικό και με διάφορους εύκολους τρόπους που προτείνουμε πιο κάτω θα το καταπολεμήσετε επιτυχώς.

Διάγνωση επικίνδυνης κατάθλιψης

Εκεί που τα πράγματα τείνουν να γίνουν πιο σοβαρά στην κατάθλιψη συμπτωματα σωματικα και άλλα επίμονα και έντονα χαρακτηριστικά, κάνουν την εμφάνισή τους. Αυτά είναι τα εξής:

 • Πλήρης αποσυντονισμός από τον ρυθμό της ζωής που είχε το άτομο
 • Σωματικά προβλήματα, όπως αίσθημα κούρασης και πονοκεφάλου, γρήγορη απώλεια ή αύξηση βάρους
 • Σκέψεις και τάσεις αυτοκτονίας, απώλεια μνήμης, αίσθημα ενοχής
 • Εμφάνιση διαταρραχών στον ύπνο με έντονη υπνηλία ή αυπνία
 • Έντονη αποστροφή από καθημερινές κοινωνικές σχέσεις
 • Αδιαφορία για την προσωπική υγιεινή και την εξωτερική εμφάνιση

 

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα άτομο τελείως απροσάρμοστο και επικίνδυνο για να λειτουργήσει στο περιβάλλον του. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να έχουν διάρκεια πάνω από δύο εβδομάδες και κρίνουν αναγκαία την άμεση θεραπεία μετά από μια εξατομικευμένη διάγνωση.

Υπάρχουν διάφορα είδη κατάθλιψης που χαρακτηρίζονται από έναν συνδυασμό επεισοδίων και συμπτωμάτων. Στην οποιαδήποτε καταθλιψη συμπτωματα και θεραπεια αλληλοσυνδέονται, αφού το κάθε είδος κατάθλιψης απαιτεί διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση από τον εκάστοτε γιατρό.

Τα αίτια της κατάθλιψης

Η αλληλεξάρτηση καταθλιψη θεραπεια, όπως προαναφέραμε, είναι υπαρκτή. Αυτό που δεν έχει με μεγάλη ακρίβεια διευκρινιστεί είναι οι παράγοντες που προδίδουν το πρόβλημα, σε όποιο επίπεδο και να έχει φτάσει αυτό.

Πρόκειται λοιπόν για μια νόσο «πολυπαραγοντική» όπως αναφερουν οι ειδικοί. Επιγραμματικά και ομαδοποιημένα, θα αναφέρουμε όλα εκείνα τα ποικίλα αίτια που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως έχουν ταξινομηθεί επιστημονικά.

 • Γενετικά-βιολογικά αίτια

Σε αυτή τη κατηγορία παραγόντων βρίσκονται ορμονικοί και κληρονομικοί παράγοντες. Παρατηρείται πιθανότερος κίνδυνος να πάθει ένα άτομο κατάθλιψη, μόνο και μόνο επειδή κάποιος στενός συγγενής παρουσίασε το ίδιο. Στη κατάθλιψη συμπτώματα όπως αυτά χρήζουν άμεσης εξέτασης.

Από επιστημονική σκοπιά, αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένα γονίδια που μεταβιβάστηκαν. Σε συνδυασμό με άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες, ένα άτομο με τέτοια κληρονομικότητα για παράδειγμα ,είναι πιο πιθανό να πάθει κατάθλιψη.

Η υπολειτουργία συγκεκριμένων κυττάρων στον εγκέφαλό μας είναι ικανή να δημιουργήσει καταθλιπτική συμπεριφορά σε άτομα που έχουν αντίστοιχη προδιάθεση. Το παραπάνω φαινόμενο είναι «επιστημονικά διχασμένο», όντας ταυτόχρονα στη κατηγορία των παραγόντων και  στην κατηγορία των επιπτώσεων της κατάθλιψης.

 • Ψυχολογικά αίτια και περιβάλλον

Η έντονη και διαρκής αίσθηση απαισιοδοξίας, ανασφάλειας και διαφόρων άλλων εσωτερικών προβλημάτων, μπορεί να ενθαρρύνει την εμφάνιση κατάθλιψης.

Ο αυξημένος «σεβασμός του εαυτού μας» είναι το Α και το Ω για μια αρμονική ζωή. Ψυχικές διαταραχές όπως η διπολικη καταθλιψη ή η κυκλοθυμία, γίνονται εντονότερες ή γεννιούνται λόγω έλλειψης αυτοσεβασμού.

Σίγουρα, το κοινωνικό γίγνεσθαι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που καθορίζει όλο μας το «είναι». Και εδώ λοιπόν μια απώλεια αγαπημένου προσώπου, στιγμαία γεγονότα με αρκετό άγχος, μια γενικότερη πιεστική ζωή ή οτιδήποτε μας στερεί τα θετικά συναισθήματα, είναι αίτια που οδηγούν σε κατάθλιψη.

Πόσο σοβαρή είναι η κατάθλιψη;

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχικής Υγείας που διοργανώθηκε στην Αθήνα, η πλειονότητα των ειδικών στάθηκε στη ψυχική διαταραχή της κατάθλιψης. Ακόμη, πιστεύεται πως στο άμεσο μέλλον θα είναι μία από τις πιο συχνές νόσους της ψυχικής υγείας των ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Στη βαριά κατάθλιψη ένας ασθενής μπορεί να παραμείνει στην ίδια κατάσταση ακόμη και ένα χρόνο χωρίς να δεχθεί κάποια θεραπεία. Επομένως σε σοβαρή καταθλιψη αντιμετωπιση χωρις φαρμακα δεν υφίσταται. Οι πιθανότητες να πάθουμε κατάθλιψη μια φορά στη ζωή μας είναι περίπου στο 10%.

Καταλαβαίνουμε πως κάθε νόσος έχει και τις επιπτώσεις της. Έτσι λοιπόν η κατάθλιψη μπορεί να φέρει αρκετά δυσάρεστα αποτελέσματα ανεξάρτητα αν πρόκειται για ήπια ή σοβαρή μορφή αυτής.

Οι αρνητικές συνέπειες αγγίζουν και τους κοντινούς ανθρώπους ενός καταθλιπτικού ατόμου, αφού δημιουργούν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η καταπολέμηση

Πωσ αντιμετωπιζεται η καταθλιψη-Όλοι οι τρόποι

 

Οι εγκεκριμένες μέθοδοι και τρόποι θεραπείας της κατάθλιψης ενός ατόμου που έχει μια μέτριας έντασης κατάθλιψη μπορεί να καταπολεμηθεί με:

 

 1. Συμπεριφορικές θεραπείες μέσω διαδικτύου, βιβλίων ή με ένταξη σε ομάδες( θεραπεία ζεύγους, συμπεριφορική ενεργοποίηση, CBT, IPT)
 2. Προγράμματα σωματικής άσκησης
 3. Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
 4. καταθλιψη και διατροφη: κατανάλωση μεσογειακών τροφών με περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, συμπληρώματα ωμέγα-3 για μείωση έως 30% των πιθανοτήτων δημιουργίας κατάθλιψη)
 5. καταθλιψη και σχεση: ο σύντροφος που έχετε, η οικογένεια ή ακόμη και οι φίλοι αποτελούν πολλές φορές τους εν δυνάμει «σωτήρες» ατόμων με κατάθλιψη

Η πρόληψη της κατάθλιψης

Υπάρχουν απλοί και προσιτοί τρόποι που βελτιώνουν την ψυχική υγεία και βγάζουν κάθε κακή σκέψη. Θα αναφέρουμε εν συντομία τεχνικές και θεωρίες, που μπορεί κάποιοι από εσάς να εφαρμόζουν ήδη. Τι πιο αποτελεσματικό λοιπόν από να κάνετε αυτό το τεστ για να δείτε αν πράττετε σωστά;

Ψάξαμε και βρήκαμε τις καλύτερες συμβουλές πρόληψης και σας τις παρουσιαζουμε:

 1. Διατήρηση σωστής σωματικής κατάστασης
 2. Συνεχής επικοινωνία με ανθρώπους του περιβάλλοντός μας
 3. Αποφυγή καταχρήσεων( αλκοόλ)
 4. Άμεση επικοινωνία με τον ειδικό γιατρό σε περιπτώσεις ανησυχίας
 5. Διατροφή: συμβάλλει στη σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ανάταση( αμινοξέα, βιταμίνες B,D, Ω3,βότανα και μεταλλικά στοιχεία)
 6. επιλοχεια καταθλιψη: μητρικός θηλασμός για προώθηση της ψυχικής υγείας της μητέρας, έτσι όπως έχει αποδειχθεί)
 7. παιδική καταθλιψη: καλή σχέση γονιού-παιδιού

Μύθοι και αλήθειες για την κατάθλιψη

Απαντάμε στα ερωτήματα «της παρεάς», που μερικές φορές διατυπώνονται λάθος.

φαρμακα για καταθλιψη: Δουλεύουν εθιστικά;

Σε καμία περίπτωση τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν προκαλούν εθισμό στον οργανισμό. Η αποτελεσματική ίαση έρχεται με την σωστή χρήση των φαρμάκων που έχει προτείνει ο ειδικός.

«Δεν παίρνω αντικαταθλιπτικά, δεν θέλω ψυχοθεραπεία. Θα περάσει».

Συμπτωματα καταθλιψης θα έχει το άτομο για καιρό, αν δεν του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Όσο αφήνει την νόσο να τον επηρεάζει, τόσο πιο επικίνδυνο θα γίνει μακροπρόθεσμα για τον πάσχοντα. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, όπου η νόσος περνάει από μόνη της, χωρίς την βοήθεια ειδικού.

«Αυτός είναι βαριά, χρειάζεται φάρμακα». Τι σημαίνει αυτό;

Η χορήγηση φαρμάκων προτείνεται και σε άτομα που δεν υποφέρουν από την βαριά μορφή της κατάθλιψης. Αν το φάρμακο είναι ενδεδειγμένο από τον γιατρό, τότε η φαρμακευτική αγωγή θα δράσει αποτελεσματικά, τόσο στο προχωρημένο στάδιο της νόσου όσο και στο πρώτο.

«Έπαθε κατάθλιψη από ερωτική απογοήτευση». Είναι αλήθεια πως μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις παθαίνει κανείς κατάθλιψη;

Αυτή είναι η μία περίπτωση. Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί με πολλές αφορμές, τόσες όσες είναι και οι πολυπαραγοντικές αιτίες της. Αυτό συμβαίνει διότι ένας συνδυασμός παραγόντων που ευνοεί την εμφάνιση κατάθλιψης είναι βιοχημικός. Αυτές τις αλλαγές του εγκεφάλου δεν μπορεί κανείς να τις γνωρίσει άμεσα.

«Δεν θα πάθω ποτέ κατάθλιψη».

Αντιθέτως, η κατάθλιψη, περά του ότι δεν γνωρίζει σύνορα, μπορεί να προσβάλλει κάθε ηλικίας άτομο, ανεξάρτητα αν αυτό νοιώθει πως από τη ζωή του είναι ευχαριστημένο.

Κατάθλιψη=λύπη. Μύθος ή αλήθεια;

Η λύπη είναι ένα συναίσθημα που διαρκεί λίγα λεπτά. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια ευαίσθητη και μερικές φορές ύπουλη. Η λύπη χαρακτηρίζεται πάντα από αντίστοιχα συναισθήματα, ενώ η κατάθλιψη έχει πολλά πρόσωπα.

Με αυτό το άρθρο προσπαθήσαμε να συλλέξουμε και να συντάξουμε τις έγκυρες πληροφορίες σχετικά με το τι ειναι η καταθλιψη και τί είδους ψυχολογική υποστήριξη δέχεται αυτή η ασθένεια. Ακόμη πιο σημαντική όπως και σε όλες τις ασθένειες είναι η πρόληψη. Από εκεί και έπειτα, η έγκαιρη διάγνωση από τους εξειδικευμένους γιατρούς καθιστάται αναγκαία.

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας
Ακολουθήστε μας στα Social Media!