Καούρα στο στομάχι

NAVIGATION: Home | Αρρώστιες | Καούρα στο στομάχι

Καούρα στο στομάχι

Νερό Kangen® και καούρα

ΚΑΟΥΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί κατά διαστήματα από την καούρα στο στομάχι. Φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ξυπνήσει με αυτό το ενοχλητικό κάψιμο στο στομάχι. Γεγονός, που μας προκαλεί αδιαθεσία και για το υπόλοιπο της ημέρας. Ποιες είναι όμως οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν τις καουρεσ στο στομαχι και τι πραγματικά βοηθά στην καταπολεμηση της καουρας;

Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε συμβουλές ανακούφισης, αλλά θα κάνουμε και προτάσεις για πρόληψη. Θα μεταφέρουμε σε εσάς τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την καούρα και θα προσπαθήσουμε να σας πούμε πωσ φευγει η καουρα.

Καούρα στο στομάχι

Τι είναι η καούρα;

Ο θολωτός μυς που ονομάζετε διάφραγμα βοηθά να παραμένει κλειστός ο Kατώτερος Oισοφαγικός Σφιγκτήρας (ΚΟΣ) που είναι ακραίος σημασίας για την μην εμφάνιση της καούρας στο στομάχι. Το (ΚΟΣ) παίζει  ρόλο βαλβίδας επιτρέποντας τη δίοδο του φαγητού στο στομάχι και κλείνοντας αμέσως μετά την κατάποση τροφίμων. Το διάφραγμα κάνει το χωρισμό ανάμεσα στη κοιλιακή και  θωρακική κοιλότητα. Όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά εμφανίζετε η λεγόμενη διαφραγματοκήλη που προκαλεί συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μεταξύ αυτών και καούρα. Δηλαδή το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο και έτσι εμφανίζετε η καούρα.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Έχετε αναρωτηθεί τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δημιουργείται όταν το περιεχόμενο του στομαχιού ανεβαίνει προς τα επάνω, στον οισοφάγο. Τα υγρά του στομαχιού προκαλούν ερεθισμό, πόνο και ενόχληση. Είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Αποτελεί ένδειξη κακής λειτουργίας του στομαχιού, που συνήθως σχετίζεται με τις λάθος διατροφικές συνήθειες που ακολουθεί ένα άτομο.

Ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα της καούρας;

Η κυριότερη αιτία για την καούρα είναι η βλάβη του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, γνωστού και ως ‘δαχτυλίδι’ που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι. Πολλές φορές όμως, τροφές και ουσίες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ επηρεάζουν σημαντικά και επιβαρύνουν το στομάχι. Ακόμα και μερικά φάρμακα είναι ένοχα για την αίσθηση του καψίματος στο στομάχι αλλά και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της καούρας.

Επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της καούρας είναι συνήθως η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη για τις γυναίκες. Αλλά και μερικά προβλήματα υγείας όπως είναι η διαφραγματοκήλη, ο αδύναμος σφιγκτήρας, το άσθμα και ο διαβήτης επιβαρύνουν την κατάσταση. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ευθύνεται η νόσος ZollingerEllison και η ξηροδερμία.

Τα  κυριότερα συμπτώματα είναι:

 • Η ξινή και η πικρή γεύση, ο πόνος και η δυσκολία κατά την διαδικασία του γεύματος
 • Το κάψιμο και η αίσθηση ‘βάρους’
 • Η δυσκολία στην αναπνοή

Ενώ λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι:

 • Ο πονόλαιμος και η βραχνάδα
 • Ο έντονος πόνος στην περιοχή του στήθους
 • Η ναυτία και η ζαλάδα
 • Ο επίμονος βήχας και ‘σφύριγμα’ κατά την αναπνοή
 • Η κακοσμία του στόματος

Τρόποι αντιμετώπισης της καούρας με Kangen water

 • ”Καίγεται” το στομάχι σας;
 • Έχετε ακούσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
 • Αισθάνεστε βαρύς και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε;
 • Μυρίζει το στόμα σας και ζαλίζεστε;
 • Θέλετε να τα αντιμετωπίσετε;
 • Μάθετε πως σας βοηθάει το Kangen water!
 • Δοκιμάστε το νερό Kangen και αποφύγετε την ταλαιπωρία!
 • Αλλάξτε τον τρόπο ζωής και την διατροφή σας!
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ KANGEN WATER

Πώς να αποφύγω τις καούρες;

Δεν είναι εύκολο να καταφέρουμε να αποφύγουμε τις καούρες στο στομάχι. Πρέπει να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες που μας προκαλούν ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, αν θέλετε να μειώσετε την συχνότητα που αισθανόσαστε το στομάχι σας να έχει αυτό το κάψιμο, πρέπει:

Να σταματήσετε να καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό.

Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και επιτρέπει στο φαγητό να ανέβει από το στομάχι.

Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά.

Σίγουρα πολλοί έχουμε συνδυάσει το φαγητό μας με το αγαπημένο μας αναψυκτικό. Συνήθεια φυσικά, που πρέπει να σταματήσουμε γιατί τα αεριούχα ποτά έχουν ακριβώς την ίδια ιδιότητα με την νικοτίνη.

Μείωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ με την σειρά του και αυτό χαλαρώνει τον σφιγκτήρα. Δημιουργεί έτσι το πρόβλημα που δημιουργούν το κάπνισμα και τα αναψυκτικά.

Ισορροπημένα γεύματα – τρόπος ζωής.

 Θα πρέπει να αρχίσετε να ακολουθείτε τον κανόνα των μικρών γευμάτων. Δηλαδή να τρώτε μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας και να μασάτε καλά την τροφή σας. Τα μεγάλα γεύματα προκαλούν δυσπεψία και κατά συνέπεια καούρες.

 Μην κοιμάστε αμέσως μετά το φαγητό.

Όταν ξαπλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα δεν αφήνουμε το φαγητό να ακολουθήσει την πορεία του και δημιουργείται άνοδος του προς τον οισοφάγο.

Φοράτε χαλαρά ρούχα.

Τα πολύ στενά ρούχα πιέζουν την κοιλιά και αυξάνουν την κοιλιακή πίεση. Με αποτέλεσμα να προκαλούν δυσλειτουργίες και στο στομάχι.

Ελέγξτε το βάρος σας και μειώστε τις τροφές που σας ενοχλούν.

Τα κιλά και το λίπος που μαζεύονται γύρω από το στομάχι καταφέρνουν να δημιουργούν πίεση και να απορυθμίζουν την σωστή λειτουργία του. Θα πρέπει παράλληλα, να μειώσετε τις τροφές που έχετε παρατηρήσει ότι σας προκαλούν καούρα στο στομάχι. Οι τροφές αυτές είναι διαφορετικές για τον κάθε άνθρωπο.

Αντιμετώπιση καούρας

Σε περίπτωση που δεν τηρήσαμε τους παραπάνω κανόνες, και πλέον έχουμε ένα στομάχι με κάψιμο και δυσφορία τι πρέπει να κάνουμε; Σίγουρα η αντιμετώπιση της καούρας μπορεί να μην είναι μια εύκολη διαδικασία όλες τις φορές. Αλλά αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσουμε μια ρουτίνα για να την αντιμετωπίσουμε. Η καταπολεμηση της καουρασ επικεντρώνεται στις εξής δράσεις:

Αντιμετώπιση της καούρας με φυσικούς τρόπους.

Στην περίπτωση που θέλετε να αντιμετωπίσετε την καούρα με φυσικούς τρόπους οι επιλογές είναι πολλές. Εμείς σας παρουσιάζουμε ως συμβουλές, 10 φυσικούς τρόπους για να μειώσετε τις καούρες στο στομάχι

 • Μαγειρική σόδα με λεμόνι: σε ένα μικρό ποτήρι με στημένο χυμό λεμονιού προσθέστε μαγειρική σόδα. Θα δημιουργηθεί ένα αφρώδες υγρό που είναι θαυματουργό για το στομάχι σας.
 • Λεμόνι με νερό: στύψτε ένα λεμόνι σε ένα νεροπότηρο και προσθέστε νερό. Αυτό το αραιό ρόφημα είναι ιδανική επιλογή για τις καουρεσ στο στομαχι
 • Μέντα: ένα ρόφημα που δείχνει ότι μειώνει το αίσθημα της καούρας και ηρεμεί το στομάχι.
 • Μήλο: το ιδανικό φρούτο για την πέψη, που βοηθά ταυτόχρονα και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
 • Χυμός λαχανικών: κάντε ένα χυμό λαχανικών και απαλλάξτε το στομάχι σας από τις καούρες και τον πόνο. Επιλέξτε κυρίως πράσινα λαχανικά που είναι πλούσια σε ένζυμα και σίδηρο.
 • Βιολογικό γιαούρτι: το βιολογικό γιαούρτι αποτελεί πηγή προβιοτικών, πρωτεϊνών και βιταμινών. Έτσι επιταχύνει την χώνεψη και βοηθά να ξεπρηστεί το στομάχι μας.
 • Μπανάνες: οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και που βοηθά στην χώνεψη αλλά και αποτρέπουν τις φλεγμονές.
 • Πράσινα λαχανικά: τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε χλωροφύλλη που καταφέρνει να μειώσει την οξύτητα του στομαχιού.
 • Smoothie λαχανικών: χρησιμοποίησε έναν αποχυμωτή για να κάνεις ένα smoothie λαχανικών. Το στομάχι μας χωνεύει πιο εύκολα μια τροφή που είναι σε υγρή μορφή. Έτσι ο οργανισμός μας απορροφά καλύτερα όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών.
 • Μαστίχα: η Μαστίχα Χίου είναι πλέον και επίσημα αναγνωρισμένη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

 

Φάρμακα.

Τα φάρμακα που καταπραΰνουν άμεσα την καούρα στο στομάχι είναι τα αλγινικά. Είναι από τα πρώτα φάρμακα που θα σας δώσει ο φαρμακοποιός, ενώ δρουν μέσα σε μερικά λεπτά.

Βότανα για το στομάχι.

Υπάρχουν μερικά βότανα που είναι επιβεβαιωμένο ότι βοηθούν και ανακουφίζουν τις καούρες. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βράσετε νερό και να προσθέσετε ένα από τα εξής βότανα:

 • Χαμομήλι: εκτός από την ηρεμιστική του δράση, μειώνει τα οξέα του στομάχου.
 • Μελισσόχορτο: το μελισσόχορτο έχει και αυτό ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση, μειώνει το άγχος, που είναι σύμπτωμα της καούρας.
 • Γλυκάνισο: το γλυκάνισο διευκολύνει την πέψη.
 • Πιπερόριζα: το ρόφημα πιπερόριζας βοηθά στο να φυγει η καουρα

Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η καούρα στο στομάχι.

Πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν σε συχνή βάση από καούρες. Μερικές φορές καθημερινά έχουν ενοχλήσεις. Αν η συχνότητα που έχετε καούρες είναι τόσο μεγάλη η επιπτώσεις στην υγεία σας θα είναι και περισσότερες. Με κυριότερη επίπτωση την βλάβη στον οισοφάγο. Αλλά μερικές φορές προκαλείται φλεγμονή στο οισοφάγο και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.

Η καούρα κατά τις βραδινές ώρες είναι πιο επικίνδυνη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας την νύχτα δεν είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Άρα και πιο δύσκολο να προσαρμοστεί σε κάθε πιθανή κίνηση για πρόληψη.

Μερικές φορές η καούρα στο στομάχι είναι σύμπτωμα του καρκίνου του στομάχου. Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου στην αρχή είναι ασαφή. Όμως η δυσπεψία, το ‘φούσκωμα’, η ναυτία, η απώλεια όρεξης και φυσικά η καούρα είναι συμπτώματα που μπορούν να μας αποκαλύψουν καρκίνο του στομάχου σε αρχικά στάδια. Φυσικά μερικά πιο έντονα και επίμονα συμπτώματα είναι αυτά που πρέπει να σας κάνουν να ανησυχήσετε.

Μύθοι σχετικά με την καούρα.

Μπορούν όμως οι καούρες να παρερμηνευτούν και να δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από αυτές; Αναφέραμε ότι οι καούρες είναι από τα βασικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πολλές φορές πολλά συμπτώματα ή ακόμα και διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης δεν ισχύουν και αποπροσανατολίζουν την σκέψη μας. Μερικούς από τους μύθους σχετικά με την καούρα  θα σας τους παρουσιάσουμε. Οι μύθοι που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε το τοπίο:

 • Οι καούρες μπορεί να πειράξουν την καρδιά. Μπορεί να επιβαρύνεται ο οισοφάγος που είναι κοντά στην καρδία αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα καρδιακά νοσήματα.
 • Το γάλα ανακουφίζει το στομάχι μας. Το γάλα έχει παρατηρηθεί ότι επιβαρύνει το στομάχι και την λειτουργία του σε βάθος χρόνου.
 • Απαγορεύεται το ξινό φαγητό. Αναφέραμε ότι ο κάθε άνθρωπος επηρεάζεται διαφορετικά από τις τροφές και μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση.
 • Μόνο η διατροφή μας επηρεάζει. Δεν είναι μόνο η διατροφή παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το στομάχι μας.
 • Μόνο τα φάρμακα μας ανακουφίζουν. Έχουμε αναφέρει αναλυτικά πως μπορεί να βρει ανακούφιση από τις καούρες ο καθένας. Τα φάρμακα ίσως να μην είναι η πρώτη λύση και καλό θα ήταν να δοκιμάσετε μια πιο εύκολη οδό.

Επέμβαση για τις καούρες;

Θα χρειαστεί να κάνω επέμβαση για τις καούρες; Αν το πρόβλημα συνεχίσει να είναι επίμονο και επίπονο, το καλύτερο θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Ένας ειδικός γαστρεντερολόγος θα σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα σας, και να δείτε τι είναι αυτό που σας προκαλεί τις συνεχιζόμενες καούρες στο στομάχι.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αν το πρόβλημα δεν λυθεί με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πραγματοποιείται επέμβαση. Η επέμβαση για τις καούρες, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και πλέον με την χρήση γαστροσκοπίου.

Συμπέρασμα

Σίγουρα το πρόβλημα της καούρας είναι ένα δυσάρεστο αίσθημα. Η ενόχληση που έχουμε στο στομάχι μας και η αίσθηση του καψίματος μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα μας. Καλό θα είναι να ακολουθήσουμε μια καθημερινή ρουτίνα που θα μας κάνει να αποφεύγουμε οτιδήποτε μας επηρεάζει και μας επιβαρύνει. Ενώ, θα πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που μας ανακουφίζει και μας βοηθά. Αν το πρόβλημα είναι επίμονο είναι καλύτερο να επισκεφθούμε τον γιατρό μας. Εξάλλου η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας
Ακολουθήστε μας στα Social Media!
By |2017-11-06T15:53:14+00:0010 Feb. 2017|Αρρώστιες|0 Comments

Leave A Comment