Χοληστερίνη

NAVIGATION: Home | Αρρώστιες | Χοληστερίνη

Χοληστερινη

Νερό Kangen και χοληστερινη

Χοληστερινη: Κάντε ένα μάθημα για να μην σας γίνει…Πάθημα!

Ένα κατανοητό και αξιόπιστο «μάθημα χοληστερίνης» για όσους έμειναν δυσαρεστημένοι με τις τελευταίες τους εξετάσεις ή για αυτούς που θέλουν με εγκυρότητα να ενημερωθούν και να προλάβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Μάθετε τι ακριβώς είναι η καλη χοληστερινη και τι η κακη χοληστερινη, πότε είναι χρήσιμες και πότε επικίνδυνες. Διαβάστε την έξυπνη λίστα με τις τροφεσ που ριχνουν την χοληστερινη αλλά και αποτελεσματικές συμβουλές για μια ζωή γεμάτη υγεία.

Χολιστερινη

Τι είναι η χοληστερίνη

Δεν θα κάνουμε επίδειξη γνώσεως της χρήσης επιστημονικής-ιατρικής ορολογίας. Έχουμε κάνει όμως μια καλή έρευνα αλλά και μελέτη, σχετικά με το θέμα που απασχολεί την πλειονότητα των ανθρώπων. Για αυτόν τον λόγο μπορούμε να σας τα εξηγήσουμε απλά, για να τα καταλάβετε όλα.

Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που βρίσκεται στον οργανισμό μας εκ φύσεως και  τον βοηθάει σε πολλές λειτουργίες του. Συγκεκριμένα, βοηθάει καθοριστικά στη λειτουργία κάθε κυττάρου που υπάρχει μέσα μας. Η χολιστερίνη συντίθεται στο συκώτι και από εκεί «εκτελεί» διάφορες διαδρομές και λειτουργίες.

Που μπορεί να χρησιμεύσει;

 

 

Η χοληστερίνη βοηθάει στη σωστή λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης. Είναι χρήσιμη για την παραγωγή ορισμένων ορμονών( οιστρογόνα, ανδρογόνα και άλλα), καθώς και για την δημιουργία της βιταμίνης D.  Η παραγωγή χολικών οξέων και ο μεταβολισμός των λιποδιαλυτών είναι επίσης αποτέλεσμα της «δουλειάς» της χοληστερίνης. Είναι πολύτιμη μόνο όταν τα επίπεδα στο αίμα βρίσκονται σε φυσιολογικές τιμές( καλη χοληστερινη). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όχι μόνο βλάπτει, αλλά ειδικά στην υψηλή χοληστερινη συμπτωματα ασαφή και κρυφά μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους χωρίς να το κατάλαβουμε εγκαίρως.

Πότε κάνει κακό η χοληστερίνη;

 

Όταν υπάρχει υψηλη χοληστερινη στο αίμα, αυτή δημιουργεί επιπτώσεις στον οργανισμό( καδιαγγειακές παθήσεις). Αυτό συμβαίνει διότι η περισσευούμενη χοληστερίνη κολλάει στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος.

Πότε υπάρχει υψηλη χοληστερινη στο αίμα;

Όταν καταναλώνουμε τροφές-φίλους της χοληστερίνης όπως κορεσμένα λίπη( αυτό υπάρχει στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα) ή υδρογονωμένα φυτικά έλαια( υπάρχουν στα πατατάκια, τα μπισκότα, τα κρουασάν και τα γλυκά).

Οι «διπρόσωποι» βοηθοί της χοληστερίνης

 

Το λιπίδιο που λέγεται χοληστερίνη ή χοληστερόλη, διαλυέται και έπειτα κυκλοφορεί στο αίμα. Αυτές οι ουσίες που βοηθούν την χοληστερίνη να διαλυθεί λέγονται λιποπρωτεΐνες. Οι ίδιες παίρνουν μαζί τους την χοληστερίνη και την μεταφέρουν στο αίμα.

Όμως, μερικές φορές αποδεικνύονται εχθροί και όχι φίλοι της χοληστερίνης και του οργανισμού μας εν γένει. Έχουν κατονομαστεί εδώ και χρόνια ως LDL και HDL.

Λιποπρωτεΐνες LDL και HDL  

 

Συνηθίζουν να λέγονται χοληστερίνη hdl και χοληστερίνη ldl. Όπως είπαμε, η χοληστερίνη χρησιμοποιεί τα «οχήματα» αυτά, τις λιποπρωτεΐνες, για να μεταφερθεί στο αίμα. Έχει δοθεί το ψευδώνυμο καλη χοληστερινη στις λιποπρωτεΐνες HDL, διότι έχουν την ικανότητα να «αρπάζουν» την χοληστερίνη από τα τοιχώματα των κυτάρρων στα οποία κολλά και να την διώχνουν προς το συκώτι.

Το συκώτι με τη σειρά του αποβάλλει αυτές τις ουσίες από τον οργανισμό. Επομένως η χοληστερίνη hdl δουλεύει για καλό. Μόνο για καλό; Όχι, διότι αν αυτή είναι μειωμένη, εγκυμονεί πάλι ο κίνδυνος καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εδώ λοιπόν η μειωση χοληστερινησ hdl δεν ενδείκνυται.

Αντίθετα, η χοληστερίνη ldl ονομάζεται «κακή χοληστερίνη», διότι κολλάει στα τοιχώματα των αγγείων, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Μπορεί λοιπόν να προκαλέσει την ασθένεια της αθηροσκληρωτικής πλάκας.

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας

Πώς ελέγχουμε αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη;

 

Προφανώς οι εξετάσεις αίματος δείχνουν μεταξύ των άλλων τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Γι αυτόν τον λόγο και όχι μόνο, είναι πολύ σημαντικές οι συχνές αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να μπορείτε να κρατήσετε τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν τις κατάλληλες ιατρικές συστάσεις. ( π.χ διατροφη για μειωση χοληστερινησ)

Γιατί αυξάνεται η χολιστερινη;

 

Τα αίτια της υψηλής χοληστερίνης πρέπει να αναζητηθούν σε περισσότερους από έναν παράγοντες. Η κληρονομικότητα, οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής είναι οι πιο γνωστές αιτίες αύξησης του λιπιδίου της χοληστερίνης αλλά και των τριγλυκεριδίων. Τα τελευταία ταξινομούνται στα λιπίδια, όπως ακριβώς και η χολιστερινη.

Αυξητική τάση των λιπιδίων αυτών μπορούν να δουν όχι μόνοι οι ηλικωμένοι αλλά και τα νέα άτομα, χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα παχυσαρκίας. Υπάρχουν, τέλος, και παράγοντες που δεν είναι στο χέρι μας να τους καταπολεμήσουμε δραστικά( φύλο, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό, προέλευση). Στη τελευταία αιτία το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι μια προσπάθεια για σωστή διατροφή αλλά και άσκηση.

 

 

 

«Διατροφικές» αιτίες αύξησης της χοληστερίνης( και των τριγλυκεριδίων)

 

χοληστερινη και διατροφη συνδέονται άμεσα γιαυτό μπορούμε να αρχίσουμε να ελέγχουμε τι τρώμε. τροφέσ κατα τησ χοληστερινησ  θεωρούνται αυτές που είναι πλούσιες σε λιπαρά όπως για παράδειγμα το βούτυρο, το τυρί και τα λιπαρά κρέατα. Αυτές ανεβάζουν το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα, προκαλώντας δυσλειτουργίες στο οργανισμό και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Μειωμένη δραστηριότητα

 

Έχετε ξαναδιαβάσει σίγουρα πως η έλλειψη σωματικής άσκησης επιβαρύνει τον οργανισμό και δεν τον βοηθάει. Η έλλειψη άσκησης από το καθημερινό πρόγραμμα είναι ένας βασικός λόγος που απαντά στο γιατί αυξάνεται η χοληστερίνης στον οργανισμό. Η διατροφη για χοληστερινη και τριγλυκεριδια λοιπόν δεν φτάνει αν δεν συνδυαστεί με άσκηση μέσα στην ημέρα.

Παχυσαρκία

 

Είναι σχεδόν βέβαιο πως τα άτομα που υποφέρουν από παχυσαρκία, έχουν στο αίμα τους υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ως απόρροια της κακής διατροφής για χρόνια.

Μεταβολισμός

Η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς επερεάζει τον μεταβολισμό και αυτό με τη σειρά του είναι πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Κάπνισμα

Τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης( HDL)  μειώνονται σε αυτούς που καπνίζουν.

Αλκοόλ

Η μη φυσιολογική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 1-2 ποτήρια του κρασιού την ημέρα) οδηγεί σε αύξηση των τριγλυκεριδίων, που επηρεάζουν τη «καλή» χοληστερίνη. Σε μικρές ποσότητες το αλκοόλ βοηθάει στην αύξηση της χοληστερίνης HDL.

Άλλες παθήσεις

Τα προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά που ίσως αντιμετωπίζει κάνείς, μπορούν να εμφανίσουν και αύξηση των τιμών της χοληστερίνης.

Συμπτώματα αυξημένης χοληστερίνης

Όπως και σε άλλες διαταραχές έτσι και εδώ ο οργανισμός μας εκπέμπει σήματα κινδύνου προειδοποιώντας μας για την αυξημένη χοληστερίνη. Τα συμπτώματα που μας δείχνουν πως κάτι τρέχει είναι τα εξής:

 • Σχηματισμός μιας γκρίζας ή λευκής στεφάνης γύρω από τον κερατοειδή των ματιών
 • Ανεβασμένη πίεση
 • Δύσπνοια
 • Ακαμψία
 • Πρήξιμο κάποιας άρθρωσης
 • Στηθάγχη
 • Ναυτία
 • Πόνος σε λαιμό, κοιλιά, πλάτη, σαγόνι

Κούραση με τάσεις λιποθυμίας

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας

Πόσο σοβαρή είναι η αυξημένη χοληστερίνη;

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι τόσο σαφή ή έντονα ώστε να μας προειδοποιήσουν πειστικά. Μολονότι οι επιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρές αν δεν προσέξουμε, οι ενδείξεις είναι πιο «ύπουλες» και κρυφές. Αυτό σημαίνει πως κρίνεται αναγκαία η τακτική εξέταση ώστε να γίνει άμεση διάγνωση και πρόληψη των σοβαρών επιπτώσεων, όπως είναι το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Η μη κινητοποίηση για  αλλαγή του τρόπου διατροφής και του συνολικού τρόπου ζωής σε άτομα με υψηλη χοληστερινη, μπορεί να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα. Προσπαθούμε λοιπόν να κρατάμε σε υψηλά επίπεδα την καλή χοληστερινη έτσι ώστε να υπερισχύει της κακής.

Φυσιολογικές και μη επιτρεπτές τιμές χοληστερίνης

 

 

Στη χοληστερινη φυσιολογικες τιμες θεωρούνται οι εξής:

 • Ολική χοληστερίνη

Φυιολογική τιμή: κάτω από 200 mg/dl

Οριακή τιμή: 200- 240 mg/dl

Υψηλή τιμή: απο 240 mg/dl και πάνω

 • Καλή χοληστερίνη (HDL)

Φυσολογική τιμή: πάνω από 40 mg/dl για τους άνδρες και πάνω από 50 mg/dl για τις γυναίκες

 • Κακή χοληστερίνη( LDL)

Φυσιολογική τιμή: κάτω από 130 mg/dl

Οριακή τιμή:130-160 mg/dl

Υψηλή τιμή: από 160 mg/dl και πάνω

Τα παραπανω νούμερα αναφέρονται σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα με την καρδιά τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι εκτιμώμενες  από τους γιατρούς φυσιολογικές τιμές μειώνονται.

Διατροφή για χοληστερίνη και τριγλυκεριδια

 

Η κακή διατροφή, δηλαδή η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, είναι ο βασικότερος λόγος που αυξάνει τις τιμές της χοληστερίνης. Μια υγιεινή διατροφή λοιπόν αποτελεί τον «σωτήρα-μονόδρομο» για μια υγιεινή ζωή. Σας παραθέτουμε τη λίστα που θεωρείται αποτελεσματική διατροφη για χοληστερινη, καθώς με αυτές τις τροφές αυξάνεται η «καλή χοληστερίνη» και  μειώνεται η «κακή».

 • Όσπρια( πηγη πρωτεϊνών, πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό)
 • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά( κυρίως αμυλούχα λαχανικά όπως καλαμπόκι και πατάτες)
 • Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (νιφάδες βρόμης, αμύγδαλα, ψωμί ολικής άλεσης, μαϊντανός, φακές βραστές)
 • Τροφές με μονοακόρεστα λιπαρά ( ελαιόλαδο, ταχίνι, σουσάμι)
 • Τροφές με ω-3 και ω-6 ( σολομός, σαρδέλες)
 • ( νιφάδες βρόμης, αμύγδαλα, αρακάς, ψωμί ολικής άλεσης)

Στη χοληστερίνη τροφεσ που απαγορευονται είναι οι εξής:

 

 

 • Τροφές πλούσιες σε λίπη ( κρεατικά, μαγιονέζες, λιπαρές σάλτσες, τηγανητά και γλυκά
 • Αλλαντικά( σαλάμι, μορταδέλα, μπέικον)
 • Fast food τρόφιμα
 • Εντόσθια
 • Πολλά αυγά( επιτρεπτός αριθμός είναι μέχρι 2 την εβδομάδα)

Πρέπει να τονίσουμε πως ο οργανισμός μας χρειάζεται όλα τα συστατικά, που έχουν οι παραπάνω τροφές και από τις δύο λίστες. Η λίστα με τις τροφες για χοληστερινη είναι τα φαγητά που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας περισσότερο όταν θέλουμε να μειώσουμε τα λιπίδια στον οργανισμό μας (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια).

Πρόκειται για φαγητά που ενδείκνυνται για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Από την άλλη μεριά, η δεύτερη λίστα ανεφέρεται σε τροφές που καλό είναι να αποφεύγουμε, αφού συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών της χοληστερίνης, ειδικά της «κακής».

 

Πώς θα ξέρω ποιά ποσοστά χοληστερίνης είναι τα σωστά για τον οργανισμό μου;

Ο διατροφολόγος είναι αυτός που θα σας ορίσει τον καταμερισμό των θερμίδων, καθώς και των τροφών που παράγουν την χοληστερίνη που χρειάζεστε.

Μια αποτελεσματική δίαιτα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας, βοηθάει στη σωστή λειουργία κάθε οργάνου του σώματός σας. Σε συνδυασμό με μια καλή σωματική άσκηση, η ευεξία και η ενέργεια θα είναι τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα.

βοτανα για χοληστερινη τριγλυκεριδια: ο «φυσικός» ρυθμιστής της υγείας μας

 

Τα 17 βοτανα για χοληστερινη που την φέρνουν…στα ίσια της!

Πράσινο τσάι

 • Μειώνει( ειδικά το μάυρο τσάι) τα λιπίδια στο αίμα άμεσα( μέσα σε τρεις εβδομάδες) κατά 10%.
 • Περιέχει φλαβονοειδή και κατεχίνες που προάγουν την σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών της.
 • Μείωση της «κακής» χοληστερίνης( LDL) κατά 5 μονάδες
 • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τζίντζερ

 • Ρίχνει την χοληστερίνη
 • Αποτρέπει την παραγωγή πρόσθετης χοληστερίνης
 • Βοηθάει στη πρόληψη της στεφανιαίας νόσου
 • Ελέγχει το σάκχαρο και βελτιώνει αρτηριακή πίεση
 • Φιλικό στη σωστή λειουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Κρόκος Κοζάνης

 • Τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος
 • Μειώνει την υψηλή πίεση και βεβαίως την χοληστερίνη
 • Αντιθρομβωτική δράση
 • Καλή λειτουργία του ήπατος

Σκόρδο

 • Διαστέλλει τα αγγεία, δίνοντας ελευθερία κυκλοφορίας του αίματος
 • Περιέχει αλισίνη, την δραστική ουσία που προλαμβάνει τα καρδιοαγγειακά προβλήματα

Κανέλα

 • Ρίχνει το σάκχαρο
 • Μειώνει την χοληστερίνη κατά 18%
 • Μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 30%
 • Ο συνδυασμός της με μέλι διπλασιάζει την αποτελεσματικότητά της

Δυόσμος

 • Περιορίζει την παραγωγή χοληστερίνης
 • Η μενθόλη που περιέχει διευκολύνει τη έκκριση χολικών οξέων, που με τη σειρά τους βοηθούν στον μεταβολισμό

Ταραξάκο(πικραλίδα ή αγριοράδικο)

 • Καθαρίζει το αίμα, αποτοξινώνει και κ

αταπραΰνει τον οργανισμό με έμφαση στο ήπαρ και το πάγκρεας

 • Βοηθά στον μεταβολισμό των σακχάρων

Γαϊδουράγκαθο

 • Διασπα λίπος και «κακή» χοληστερίνη
 • Αποβάλει τις τοξίνες του σώματος
 • Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου

Αγκινάρα

 • Καθαρίζει το συκώτι και το έντερο
 • Διεγείρει την έκκριση χολικών οξέων

Σουσάμι

 • Αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη( HDL)
 • Περιέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε
 • Σταματά την απορρόφηση της χοληστερόλης από τις τροφές

Λεμόνι

 • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
 • Η φλούδα του έχει φλαβονοειδή, πολύτιμο συστατικό για την καλή λειουργία του οργανισμού

 

Ιπποφαές

 • Πάνω από 180 ουσίες
 • Ρυθμίζει την χοληστερίνη
 • Προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Μπολντό

 • Βοηθάει σε περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας
 • Βελτιώνει τον μεταβολισμό
 • Προάγει την καλή λειτουργία του ήπατος

 

Κράταιγος

 • Διαστέλλει τις αρτηρίες
 • Χαμηλώνει την «κακή» χοληστερίνη και αυξάνει την «καλή»

 

Ακόμη:

 • Το Μελισσόχορτο

 • Η Βερονίκη

 • Ο Λευκός βίσκος

 • Το Δεσποινόχορτο

μειωση χοληστερινησ με βοτανα

 

Μία έξυπνη διαιτα για χοληστερινη, που θα σας δοθεί από τον διατροφολόγο, ίσως περιέχει κάποια από αυτά τα βότανα. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτά δεν θα κάνουν το θαύμα μόνα τους, αλλά μπορούν με τη συνοδεία τροφών που βοηθούν στη ρύθμιση τη χοληστερίνης. Αυτό που πρέπει να θυμάστε και να εφαρμόζετε, είναι το εξής: Η σωστή διατροφή, η άσκηση αλλά και ο αρμονικός τρόπος ζωής δεν θα σας κάνουν να μετανοιώσετε για τίποτε από αυτά που ίσως αφήσατε πίσω. Αυτό το άρθρο ήταν ένας μικρός οδηγός, με τις κατευθύνσεις που πρέπει να ορίσουν άτομα που έχουν παρατηρήσει μια δικαιολογημένη( κακή διατροφή, παχυσαρκία κλπ) ή ακούσια( κληρονομικότητα, ηλικία κλπ) αυξητική τάση των λιπιδίων της χοληστερίνης.

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας
Ακολουθήστε μας στα Social Media!
By |2017-04-10T12:09:05+00:0015 Nov. 2016|Αρρώστιες|0 Comments

Leave A Comment