Αρθρίτιδα

NAVIGATION: Home | Αρρώστιες | Αρθρίτιδα

Αρθρίτιδα

Νερό Kangen και αρθρίτιδα

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα αποτελεί μια από τις πιο πολύπλοκες παθήσεις του ανθρώπου. Αυτό το αναφέρουμε γιατί μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να πλήξει πολύ βασικά σημεία του σώματος μας. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τι είναι αυτό που κάνει την οστεοαρθρίτιδα τόσο σοβαρή. Αλλά και τα συμπτώματα της, την θεραπεία, την αντιμετώπιση της και τα αίτια που την προκαλούν.

Αρθρίτιδα

Τι είναι η Αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδήσ αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτο-άνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το  συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα.

Η φλεγμονή των αρθρώσεων χαρακτηρίζει τον όρο της ασθένειας αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα πρέπει να προσδιορίζεται από την άρθρωση την οποία έχει πλήξει.Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας και μπορούν να εμφανιστούν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Οι ασθένειες αυτές επηρεάζουν τον καθένα διαφορετικά.

Διάγνωση

Η διαγνωση αρθριτιδασ όπως έχουμε αναφέρει, γίνεται αφού εκτελεστεί μια διαδικασία εξετάσεων. Οι εξετάσεις, βασίζονται κυρίως σε αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες και δειγματοληψία υγρού από την άρθρωση που μας ταλαιπωρεί. Για μια ακόμα φορά, το οικογενειακό ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο.

Μορφές Αρθρίτιδας

Αν και η αρθρίτιδα έχει γύρω στους 100 τύπους που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα, δεν είναι όλοι οι τύποι γνωστοί. Οι 3 μεγαλύτερες και πιο γνωστές κατηγορίες είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης αρθρίτιδα και η μεταβολική αρθρίτιδα.

Εκφυλιστική Αρθρίτιδα

Η εκφυλιστική αρθρίτιδαπροσβάλει την αρθρώσεις του σώματος. Τα χέρια και τα γόνατα κατά συνέπεια. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται και στο ισχίο. Οπότε η οστεοαρθριτιδα γονατοσ,  η οστεοαρθριτιδα ισχιου και η αρθριτιδα χεριων είναι οι συχνότερες μορφές της εκφυλιστικής αρθρίτιδας.

Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι σε γενικές γραμμές κοινά. Ο έντονος πόνος στην άρθρωση είναι από τα βασικά συμπτωματα αρθριτιδασ. Ο πόνος συνδυάζεται και με οίδημα στην περιοχή της άρθρωσης. Τις πρωινές ώρες ο αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται, γίνονται πιο δύσκαμπτες και δεν έχουν την ίδια ελαστικότητα.  Οι κλιματικές αλλαγές ταλαιπωρούν τα άτομα που νοσούν, και ο πόνος γίνεται πιο ενοχλητικός. Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ατροφία των μυών, σε μύες που είναι σε άμεση επαφή με την άρθρωση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Ακόμα και τα αίτια είναι κοινά και δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

Οι παράγοντες ανάπτυξης αρθρίτιδας ισχίου,γονάτου και χεριού είναι κατά κύριο λόγο, η ηλικία και η τα γενετικά αίτια. Βέβαια, ένας τραυματισμός στην άρθρωση επιβαρύνει σημαντικά την περιοχή. Το βάρος του σώματος και η ελλιπής αθλητική δραστηριότητα είναι αίτια εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Όμως η έντονη λανθασμένη σωματική άσκηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσει προβλήματα. Παράλληλα, ένα επάγγελμα που απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα αρθρίτιδας.

Η διάγνωση της αρθρίτιδας μπορεί να γίνει από ρευματολόγο. Η ανάγνωση του οικογενειακού ιστορικού και μια απλή αιματολογική εξέταση, είναι εύκολο να μας παρουσιάσουν τυχόν πρόβλημα. Μια αρχική εξέταση είναι και η ακτινογραφία των αρθρώσεων.

Η αντιμετώπιση της εκφυλιστικής αρθρίτιδας,

μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Οι ιατρικές τακτικές είναι:  Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή, παρακέντηση της αρθρώσεως, εγχύσεις με κορτικοστεροειδή, ακινησία και περιορισμός της δραστηριότητας αποτελούν τις άμεσες ενέργειες που προσδίδουν ανακούφιση του πόνου. Τοποθέτηση ναρθήκων, ασκήσεις φυσιοθεραπείας, κρυοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχοι, ιοντοφόρεση με αντιφλεγμονώδη ή κορτικοστεροειδή, μαλάξεις, βελονισμός και καθημερινή φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα για μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί και με μερικούς φυσικούς τρόπους. Ενώ, προτείνονται και μέθοδοι για εναλλακτική αντιμετώπιση. Το μασάζ και ο βελονισμός είναι από τις βασικές εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης. Επίσης, η γιόγκα και το τάι τσι λόγω των αργών κινήσεων που απαιτούν, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά καταπραΰνοντας τους πόνους.

Οι τροφές που μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά είναι τροφές που μπορούμε εύκολα να εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας. Αυτές οι τροφές είναι, το ρόδι, το ελαιόλαδο, το βαλσαμόλαδο, η αγκινάρα, το μουρουνέλαιο και τα λαχανικά. Ενώ, προτείνεται και το λιβάνι σαν συμπλήρωμα διατροφής. Διαθέτει ιδιότητες ενάντια στην χρόνια πάθηση.

Φλεγμονώδης Αρθρίτιδα

Οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες είναι ένα πολύ συχνό χρόνιο πρόβλημα υγείας, αντίστοιχο σχεδόν με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αποτελούν το κυριότερο αίτιο νοσηρότητας, απουσιών από την εργασία και μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας στον εργαζόμενο πληθυσμό.  Χιλιάδες άτομα στην χώρα μας πάσχουν από διά­φορες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται δεν είναι εύκολο να τα προσπεράσουμε. Για παράδειγμα τα συμπτωματα ρευματοειδης αρθριτιδασ και κατά συνέπεια στις υπόλοιπες μορφές φλεγμονώδης αρθρίτιδας, είναι η φλεγμονή στις αρθρώσεις. Συνοδεύεται από έντονο πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Η παραμόρφωση των αρθρώσεων είναι μια εξέλιξη που σίγουρα θα πρέπει να μας προβληματίσει. Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζει και φλεγμονή στο δέρμα.

Σε γενικές γραμμές τα αίτια εκδήλωσης μιας φλεγμονωδης αρθριτιδας είναι παρόμοια με αυτά της εκφυλιστικης αρθριτιδασ. Μιλάμε δηλαδή, για κληρονομικότητα, γενετικούς λόγους, ανοσιακούς παράγοντες και φυσικά περιβαλλοντικούς λόγους. Οι περιβαλλοντικοί λόγοι είναι κυρίως μικροτραυματισμοί και μικροβιακές μολύνσεις.

Η διάγνωση μιας φλεγμονώδη αρθρίτιδας ξεκινά με αιματολογικές εξετάσεις. Συνεχίζεται με ακτινογραφίες στην άρθρωση που μας προβληματίζει. Πολλές φορές, ο γιατρός συλλέγει υγρό από την άρθρωση και πραγματοποιεί βιοψία. Αν και σε μερικές περιπτώσεις, τα συμπτώματα, όπως τα συμπτωματαψωριασικησαρθριτιδασ, είναι εμφανή και η διάγνωση είναι πολύ πιο εύκολη.

Η αντιμετώπιση και η θεραπεία της φλεγμονώδη αρθρίτιδας,

είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Αρχικά απαιτείται ξεκούραση για ένα μεγάλο διάστημα. Έτσι θα κριθεί και η συνέχεια της θεραπείας. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται η χρήση νάρθηκα, στην άρθρωση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Για την επιβράδυνση της νόσου χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, με χάπια που περιέχουν μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη, λεφλουνομίδη και σουλφασαλαζίνη. Δεν αποκλείεται ο ασθενής να φτάσει μέχρι την χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία, αφαιρείται η χαλασμένη αρθρική επιφάνεια.

Η θεραπεία ρευματοειδης αρθριτιδας καμιά φορά στηρίζεται και στην σωματική άσκηση. Ιδιαίτερα το κολύμπι και τα ιαματικά λουτρά είναι αυτά που βοηθούν σε μέγιστο βαθμό. Η διατροφή, με έμφαση στα φαγητά πλούσια σε λιπαρές ουσίες, βοηθούν μειώνοντας την φλεγμονή. Οι τροφεσ για αρθριτιδα μπορούν εύκολα να ενταχθούν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Ενώ, πολλά είναι τα βότανα για την ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα οποία θα τα αναφέρουμε στην συνέχεια.

Μεταβολική Αρθρίτιδα

Η πιο συχνή μεταβολική αρθρίτιδα είναι η ουρική αρθρίτιδα, ένα μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του ουρικού οξέως στο αίμα και εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στο αρθρικό υγρό. Αυτή η εναπόθεση προκαλεί και την αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα είναι πλέον συχνή τους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Τα συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδαςβασίζονται σε συγκεκριμένα σημεία. Στους περισσότερους ανθρώπους, η πρώτη έξαρση της πάθησης ξεκινά από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Το δάκτυλο είναι πολύ ευαίσθητο, κόκκινο και φυσικά πρησμένο.  Αλλά συνδυάζεται με πόνο και πρήξιμο σε άλλες αρθρώσεις. Η ουρικη αρθριτιδα επηρεάζει τους αστραγάλους, τις φτέρνες, τα γόνατα, τους καρπούς, τα δάχτυλα του χεριού και τους αγκώνες.

Τα αίτια ουρικής αρθρίτιδας, οφείλονται κυρίως στην συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ουρικού οξέος στο σώμα. Το ουρικό οξύ προέρχεται από την διάσπαση ουσιών που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες υπάρχουν σε κάθε ιστό στο σώμα σας. Κανονικά, το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα. Διέρχεται μέσω των νεφρών και αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων. Αλλά μερικές φορές αυτό δεν συμβαίνει διότι, το σώμα αυξάνει την ποσότητα του ουρικού οξέος που παράγει. Παράλληλα, οι νεφροί δεν αποβάλουν αρκετό ουρικό οξύ και τέλος το άτομο καταναλώνει πάρα πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Τέτοιες τροφές είναι το συκώτι, τα ξερά όσπρια, τα μπιζέλια και ο αντζούγιες.

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα αίτια που αυξάνουν τις πιθανότητες να σας ταλαιπωρήσει ουρικό οξύ. Αυτά είναι η κληρονομικότητα, χρήση μερικών φαρμάκων, αν είστε άντρας, υπερκατανάλωση αλκοόλ, αν έχετε κάνει μεταμόσχευση οργάνου και φυσικά αν είστε υπέρβαροι.

Σχετικά με την διάγνωση του ουρικού οξέος,

ο γιατρός αρχικά θα ελέγξει το ιστορικό σας και το οικογενειακό ιστορικό.  Θα σας υποβάλει σε εξετάσεις και θα πάρει υγρό από την πρησμένη άρθρωση για να το εξετάσει. Ενώ, θα παρακολουθήσει αν άλλη άρθρωση αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το υγρό που θα ληφθεί, αν πάσχετε, θα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κρυστάλλους ουρικού οξέος.

Για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε το ουρικό οξύ, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα και να μειώσετε το σωματικό βάρος σας. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών χαμηλά σε λιπαρά και περισσότερα υγρά, όπως νερό και χυμούς. Αντίστοιχα, θα πρέπει να αποφεύγετε, το αλκοόλ με εξαίρεση λίγο κρασί και τροφές όπως το κρέας και ψάρια.

Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση είναι ότι το λεμόνι βοηθά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αν καταναλώνετε, καθημερινά, χυμό λεμονιού, τότε τα επίπεδα του ουρικού οξέως μειώνονται αισθητά.

Όταν η συχνότητα των κρίσεων οξείας ουρικής αρθρίτιδας είναι σχετικά μεγάλη, τότε για την πρόληψη τόσο μελλοντικών επεισοδίων οξείας ουρικής αρθρίτιδας όσο και της χρόνιας ουρικής αρθρίτιδας ο θεράπων γιατρός μπορεί να προσθέσει στα γενικά προληπτικά μέτρα και αγωγή με φάρμακα.

Αρθρίτιδα και Πρόληψη

Η πρόληψη της αρθρίτιδας είναι μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία για τον οργανισμό σας. Εάν η αρθρίτιδα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί πρώιμα, μπορείτε να προλάβετε την αρθρική βλάβη. Μάθετε εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας και δώστε την πληροφορία αυτή στο γιατρό σας, ακόμα και εάν δεν έχετε αρθρικά συμπτώματα.

Η αρθρίτιδα μπορεί να είναι περισσότερο πιθανό να αναπτυχθεί εάν κακομεταχειρίζεστε τις αρθρώσεις σας . Προσέξτε να μην καταπονείτε μια άρθρωση που έχει βλάβη ή πονάει. Παρόμοια, αποφύγετε τις υπερβολικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Το περίσσιο βάρος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να αναπτύξετε οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα και πιθανά στα ισχία. Δείτε το άρθρο για τον δείκτη μάζας σώματος για να μάθετε εάν το βάρος σας είναι στα φυσιολογικά πλαίσια.

Βότανα και Αρθρίτιδα

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια οδό και να μειώσετε τις πιθανότητες να νοσήσετε από κάποια μορφής αρθρίτιδα, καλό θα είναι να βάλετε στο πρόγραμμα σας την κατανάλωση μερικών βοτάνων. Μερικά βότανα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά καταπραΰνουν και από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Αυτά τα βότανα είναι:

  • Το κολχικό που έχει αντιφλεγμονώδης δράση
  • Ο κουρκουμάς, με θεραπευτικές ιδιότητες
  • Η πιπερόριζα, που βοηθά στους πόνους των αρθρώσεων
  • Η ιτιά, που βοηθά στους πόνους και ανακουφίζει από τον πυρετό που μπορεί να εμφανίσει η οστεοαρθρίτιδα
  • Το φλισκούνι, που θεωρείτε το καλύτερο αντιαρθριτικό φάρμακο
  • Το σύμφυτο, που βοηθά στην επούλωση από τα κατάγματα
  • Η αχιλλαία, που είναι ένα φυσικό αναλγητικό
  • Η τσουκνίδα, που είναι ένα βότανο με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες
  • Η μαντζουράνα, καταπολεμά τον πόνο των ρευματισμών
  • Το ονωνίς, οι ρίζες του εμφανίζουν αντιρρευματικές ιδιότητες

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης Αρθρίτιδας

Ο καλύτερος φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της αρθρίτιδας είναι μια μορφή άσκησης. Μια προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας γυμναστική είναι η καλύτερη λύση. Συνδυαστικά μπορεί να γίνει άσκηση μέσα στο νερό. Αφού το κολύμπι είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της αρθρίτιδας. Βοηθούν οι ασκήσεις αντοχής και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Επίσης, η θερμοθεραπεία είναι από τις προτεινόμενες φυσικές θεραπείες. Η θερμοθεραπεία είναι η χρήση διαφορετικών θερμοκρασιών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και μπορεί να γίνεται χρήση κρύου ή ζέστης. Γενικά, είναι καλό να εφαρμόζετε ζεστό ή κρύο στην άρθρωση που μας ταλαιπωρεί, ανάλογα την περίπτωση.

Ο ηλεκτρικός ερεθισμός είναι μια ακόμα μέθοδος για την φυσική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Χρησιμοποιείται μια μικρή συσκευή, που μεταφέρει ηλεκτρικά ερεθίσματα στην περιοχή που υπάρχει πόνος. Μια ταυτόσημη θεραπεία είναι ο βελονισμός. Με την μέθοδο του βελονισμού, γίνεται προσπάθεια για να διεγερθούν οι περιοχές που μας προβληματίζουν.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την φυσιοθεραπεία. Μια φυσιοθεραπευτική αγωγή, μπορεί να έρθει στην περίοδο πριν αρχίσει να μας προβληματίζει μια άρθρωση. Αλλά και μετά από το πρώτο κρούσμα. Για να μειώσουμε προβλήματα ή να καταφέρουμε να νιώσουμε ξανά υγιείς.

Διατροφή και Αρθρίτιδα

Μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της αρθρίτιδας αλλά και τόσο στην καλύτερη εκτέλεση καθημερινών λειτουργιών αν πάσχετε. Θα πρέπει να διαμορφώσετε την διατροφή σας έτσι ώστε, να αποφεύγετε τροφές που σας επιβαρύνουν.

Τέτοιες τροφές είναι τηγανητές και επεξεργασμένες τροφές κατά κύριο λόγο, αλλά και τα σάκχαρα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Επίσης, καλό θα ήταν να κόψετε τελείως το κάπνισμα, και να ελαττώσετε στο ελάχιστο το αλκοόλ. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και το αλάτι δεν βοηθά και πολλές τροφές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα. Επιπρόσθετα καλό θα ήταν να μειώσετε το αραβοσιτέλαιο.

Καλό θα είναι τις παραπάνω τροφές, να τις αντικαταστήσετε με τροφές που αποδεδειγμένα βοηθούν στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των φλεγμονών. Ξεκινώντας, με το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε λιπαρά. Η μαύρη σοκολάτα επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Καλό θα είναι να προσθέσετε στην διατροφή σας, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα κεράσια, το λιναρόσπορο, τα αμύγδαλα, τα μήλα και τον ανανά.

Ποιοι είναι οι μύθοι για την Αρθρίτιδα;

Όπως και σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αναλύσουμε ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από την αρθρίτιδα. Οι βασικοί μύθοι σχετικά με την αρθρίτιδα είναι: ότι η διατροφή δεν παίζει ρόλο, μερικά συμπληρώματα διατροφής σταματούν την νόσο, οι αντιφλεγμονώδης αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα και ότι οι κρύες κομπρέσες σταματούν τον πόνο. Σίγουρα κάποιες τεχνικές από τις παραπάνω να σας ανακουφίζουν, αλλά δεν αποτελούν μόνιμες λύσεις.

Συμπέρασμα

Η αρθρίτιδα, είναι η νόσος με τα 100 πρόσωπα. Μπορεί να αποκτήσει πολλές μορφές και φυσικά να ‘χτυπήσει’ σε διάφορα σημεία του σώματος. Για την αρθρίτιδα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να πραγματοποιήσουμε αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Αν νοσήσουμε η θεραπεία, ενδεχομένως, να μην καταφέρει ποτέ να μας φέρει στην αρχική μας κατάσταση. Αλλά μπορούμε με διάφορες μεθόδους να μειώσουμε τον πόνο και να ανακουφιστούμε.

Φιλτρα νερου ανω παγκου LeveLuk SD501
Leveluk Sd 501Φίλτρα Νερού
Τα καλύτερα μηχανήματα με ενσωματωμένο θάλαμο ηλεκτρόλυσης
icon LeveLuk SD501 Platinum
Sd 501 PlatinumΙονιστής νερού
Νέος μοντέρνος σχεδιασμός, προσαρμοσμένος για κομψές κουζίνες
LeveLuk K8
Leveluk K8Φίλτρο Νερού
Η πιο καινοτόμος συσκευή που κατασκευάζεται από την Enagic.
icon LeveLuk JR II
Leveluk JRIIΨύκτης νερού
Παράγουν τόσο ισχυρά όξινο, όσο και ισχυρά αλκαλικό νερό Kangen®
icon LeveLuk R
Leveluk RΤο πρώτο μοντέλο
Είναι μινιατούρα, συμπαγές και πρακτικό, πάντα βολικό στο σπίτι ή όταν ταξιδεύετε.
icon Anespa
AnespaΦίλτρο ντουζ
Απομακρύνει το χλώριο και όλα τα βακτήρια από το νερό του μπάνιου σας
Ακολουθήστε μας στα Social Media!
By |2017-04-05T12:27:50+00:0015 Nov. 2016|Αρρώστιες|0 Comments

Leave A Comment